NA ZASAVICI POSMATRALI PTICE

Reportaže

Ruralni centar „Sova“ i Pokret gorana Sremska Mitrovica uz saradnju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovali su dva izleta za ljubitelje prirode na Zasavici 6. i 7. oktobra. Preko 200 učesnika tokom izleta imalo je priliku da upozna aktivnosti Specijnog rezervata prirode Zasavica, da se upozna sa pticama rezervata, vidi i sazna nešto više o prstenovanju ptica, posmatra ptice na pašnjaku Valjevac, i močvarne vrste tokom vožnje brodom.

Marko Cvijanović iz Ruralnog centra „Sova“ bio je zadužen za pešačke ture tokom kojih je ukupno zabeleženo preko 50 vrsta ptica od kojih bi se posebno izdvojili grabljivice kobca, mišara i eju močvaricu dok su posebno interesantna velika jata vivaka, čvoraka i mešano jato sivih vrana i čavki.  Mihajlo Stanković  ispred Pokreta gorana upoznao je posetioce sa vrednostima rezervata i posebno obratio pažnju na ptice močvarice pre svega na barsku koku, barskog petlovana, vodomara, sivu i purpurnu čaplju.

Marko Ščiban je tokom drugog dana demonstrirao rad sa ornitološkom mrežom, tehnike bezbednog hvatanja i prstenovanja ptica, naglasio je bitnost prstenovanje radi praćenja kretanje i migracije vrsta tokom godina kao i njihove trendove. Slobodan Knežević, koordinator ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica na kraju izleta je obavestio da je društvo tokom vikenda organizovalo 24 izleta sa 1.119 učesnika, na kome je zabeleženo 39.913 ptica u okviru 133 vrste.

– Zahvalio bih se učesnicima, organizatora, domaćinima kao i medijima koji su snažno podržali našu akciji i uzeli učešće u njoj. Ove godine smo potpuno opravdali moto „Zajedno za ljude i životinje“. Koristim priliku da najavim planirano redovno zimsko brojanje ptica vodenih staništa tokom januara i podsetim na spremanje hranilica radi prehrane divljih ptica – istakao je Marko Cvijanović iz Ruralnog centar „Sova“ iz Sremske Mitrovice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *