SLIKOVNICA – BOJANKA ZA NAJMLAĐE MITROVČANE

Obrazovanje

Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici veliku pažnju poklanja prevenciji bezbednosti dece i mladih, putem realizacije različitih projekata, tribina, predavanja. Prošle školske godine, protokolom zaključenim između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počela je realizacija projekta „Osnovi bezbednosti dece“ i nastavljena i ove školske godine, serijom predavanja učenicima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola.

Činjenica je da se veoma ozbiljne teme mogu približiti deci na popularan i njima pristupačan način kako bi od ranog detinjstva stekla poverenje u policiju i svest da su policajac i vatrogasac oni ljudi koji mogu da ih zaštite i kojima mogu da se obrate u slučaju da im zatreba pomoć.

Stihovnica – bojanka „Za bezbedno detinjstvo“, namenjena je mališanima predškolskog uzrasta i učenicima prvog razreda osnovnih škola. Nastala je na osnovu razmišljanja i potrebe da se i na ovom uzrastu može bezbednosno preventivno delovati, naravno, u saradnji sa roditeljima, vaspitačima, učiteljima.

Osnovi bezbednog ponašanja uče se u kući, u porodici i glavni učitelji u tome, su naravno, mama i tata. Sve ono što govorimo našoj deci od malena, čemu ih učimo – našlo je mesta u ovoj knjižici. Trudili smo se da istaknemo i promovišemo prave vrednosti – porodicu, zdrav život, bavljenje sportom, poverenje, drugarstvo, odgovornost, dogovaranje, nesebičnost, poštovanje date reči, spremnost da učinimo nešto za druge, da pomognemo, zaštitimo.

Stihovnica – bojanka je priređena na osnovu edukativno-promotivnog materijala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sadržanog u projektu “Osnovi bezbednosti dece”. Svih osam tema (Policija u službi građana, Nasilje kao negativna društvena pojava, Prevencija i zaštita od alkohola i opojnih droga, Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, Bezbedno učešće dece u saobraćaju, Zaštita od požara i Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti su adekvatno obrađene i prilagođene predškolskom uzrastu i deci koja su pošla u prvi razred osnovnih škola. U predstavljanju bezbednosnih tema korišćene su realne, tj. postojeće situacije koje su ilustrovane crtežima, a da bi ih deca još bolje shvatila, propraćene su kratkim pesmicama.

Pričati što više sa decom, razgovarati, odgovarati na njihova pitanja, ne ostati ravnodušan na njihove potrebe – to je suština ove priče koja počinje u kući, u porodici, nastavlja se u vrtiću ili školi, a tu negde na određenom uzrasnom stepeniku uključuje se i policija, svojom preventivnom delatnošću. Deca treba da znaju šta da rade da se ne nađu u okolnostima koje nisu uvek prijatne i iz kojih mogu da proisteknu određene bezbednosne smetnje, a ako se nađu, kome, kada i kako se mogu obratiti za pomoć i zaštitu.

U toku priređivanja konsultovani su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Predškolska ustanova „Pčelica“, Školska uprava Novi Sad, policijski službenici – edukatori, roditelji i uvažene predložene sugestije. Stihovnicu – bojanku priredila je Željka Avrić, autor ilustracija je Milan Kardaš a izdavač Uprava za obrazovanje, kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *