NOVINAR STEVO LAPČEVIĆ DOBITNIK NAGRADE „ĐOKO VJEŠTICA“

Reportaže

Novinar Sremskih novina Stevo Lapčević dobitnik je pretižne nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, koja se dodeljuje za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.
U konkurenciji za nagradu ove godine bilo je 11 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Ana Stamenković (predsednica), Danijela Davidov Kesar, Ivana Mićević, Miljan Baćović (darodavac nagrade) i Miloš Bato Milatović. Odluku o dodeli nagrade novinaru Sremskih novina žiri Udruženja novinara Srbije (UNS) je doneo jednoglasno.
Po prvi put u istoriji dodele ove nagrade novinar Stevo Lapčević je dva puta zaslužio prestižno priznanje od kako je ono ustanovljeno, što svedoči da je i ovoga puta nagrada stigla u prave ruke. Nagrada će biti uručena u petak, 26. oktobra u 11 sati, u Pres centru UNS-a. Sastoji se od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje od prošle godine obezbeđuje preduzeće Transportšped.

Kako se navodi u predlogu za dodelu priznanja, Lapčević je samostalno pokretao, osmišljavao, vodio i podržavao različite oblike humanitarnih i drugih aktivnosti koje su za cilj imale, ne samo pomoć i podršku onima kojima je oslonac neophodan, već i podsticanje svesti o uzajamnosti, ukazivanje na značaj zajednice u rešavanju problema ugroženih, kao i predstavljanje problema sa kojima se u svakodnevnom živiotu sreću osetljive-ugrožene grupe.
Ovom prilikom, izdvajamo tri najznačajnije aktivnosti koje je Lapčević pokrenuo, koje je vodio, o kojima je brinuo i to još uvek čini. Prva je kontinuirano pružanje pomoći izbegličkoj porodici Tarbuk iz sela Zasavica smeštenog neposredno uz Sremsku Mitrovicu. Druga akcija jeste uređenje vrtića u mitrovačkom selu Šuljam. Zahvaljujući zalaganju Lapčevića i nekolicine ljudi koje je okupio, ovaj vrtić koji je godinama čekao sređivanje, dobio je novi izgled, Treća akcija je velika akcija sakupljanja humanitarne pomoći za maloletnog Luku Žilića iz sela Martinci. Nakon objavljene reportaže o dečaku koji boluje od spazmične distonije, cerebralne paralize i epilepsije, o kojem brigu vodi samohrana majka Jelena, Lapčević je pokrenuo akciju sakupljanja novčanih sredstava za kupovinu Luki preko potrebnog „Motomeda“, bicikla na struju sa posebnih softverom.

Nagrada „Đoko Vještica“ ustanovljena je 2011. godine na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana „Kumbara“ Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao prvih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.
Dosadašnji dobitnici su: Dragoljub Janojlić („Palanačke novine“) 2011. godine, Silvija Slamnig (“Kurir”) i Sadik Hamidović (net radio “Veselje”) 2012. godine, Tamara Grujić (TV Prva) i Branko Stanković (RTS) 2013. godine, Miroljub Dugalić („Politika“) 2014. godine, Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2015. godine, Velimir Perović („Blic“) 2016. godine i Ana Stamenković (RTS) i Danijela Davidov Kesar („Politika“) 2017. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *