GIMNAZIJALCI USPEŠNO PREDSTAVILI OBRAZOVNI PROGRAM GLAC

Obrazovanje

U okviru Projekta Glac letos je realizovan obrazovni program za mitrovačke gimnazijalce koji je vodio Alan Dern, koordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicom Projekta Glac i profesor Sidnejske gimnazije. Kako navode organizatori, cilj programa je da inspiriše đake iz sremske Mitrovice da uvide mogućnosti koje njihov grad pruža za razvoj obrazovnog i kulturnog turizma i da prepoznaju projekat Glac kao projekat budućnosti svog grada, čiji mogu biti deo. Naravno, cilj je i da se gimnazijalci zainteresuju za arheologiju, pružajući im jedinstveno iskistvo učešća na dinamičnom iskopavanju sa internacionalnim timom.
Mitrovački gimnazijalci su u okviru obrazovnog programa čija je ovogodšnja tema bila “Sirmijum: Prošlost i budućnost” bili u prilici da učestvuju u iskopavanjima na Glacu, kao i u radionicama koje su ih uvele u svet arheologije. Bila je to odlična prilika da nauče nešto više o rimskom gradu koji se doslovce nalazi pod njihovim nogama.
Danas su svojim drugarima predstavili sve ono što su naučili u okviru ovog obrazovnog programa.
Podsetimo, projekat Glac podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti. Planirano je i otvaranje arheološkog parka kako bi se predstavilo bogato antičko nasleđe na tim prostorima, radi promocije turizma i ekonomskog razvoja lokalne zajednice.
Taj naziv je dobio jer su još krajem 19. veka na imanju Petra Glaca pronađeni ostaci izuzetne antičke građevine. Kasnijim iskopavanjima pronađeni su i delovi mozaika i ukrasa sa zidova a geofizičkim snimanjem terena 2014. godine utvrđeno je da se ostaci antičke građevine prostiru na četiri hektara. Lokalitet Glac se nalazi tri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem trećeg i u četvrtom veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. Pisac Aurelije Viktor u svojim spisima naveo je da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi dolaze do pretpostavke da se upravo na tom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.
Vodeći partneri na Projektu su Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Ambasade Australije u Beogradu i Mitrovačke gimnazije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *