MALI GRADONAČELNIK ŽELI SAOBRAĆAJNI MOTOCIKL KAD PORASTE

Gradske vesti

Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici bila je, na Svetski dan deteta, domaćin osmogodišnjem Vukašinu Puđi, malom gradonačelniku Sremske Mitrovice.
Učenika drugog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima, koji je za “malog gradonačelnika” izabran na konkursu “Da sam gradonačelnik, ja bih…” gradske Uprave za obrazovanje, kulturu i sport, primio je načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici Đura Mandić.

Jedna od Vukašinovih želja naime bila je da poseti Policijsku upravu i razgleda vozni park, ponajviše jer mu je rođeni stric policajac, sa službom u Žandarmeriji, pričao o svom poslu.
Radoznali osmogodišnjak živog temperamenta i nemirnog duha uneo je vedro raspoloženje u ovu ustanovu. U neposrednom razgovoru sa načelnikom Mandićem, Vukašin je iskazao i poznavanje policijskih poslova. Kako je rekao „osim što hvata one koji kradu, policajac je tu da čuva i štiti decu i odrasle ljude na razne načine”.
– Sve posete i svi kontakti dece i policijskih službenika dragoceni su i izuzetno značajni, kako bi se od ranog detinjstva uspostavilo i razvijalo poverenje u policiju. Od velikog su značaja svi preventivni projekti namenjeni deci i mladima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi kako u osnovnim, tako i u srednjim školama – rekao je Mandić.
On je posebno naglasio važnost predmeta Osnovi bezbednosti dece, koji je uveden na inicijativu ministra Nebojše Stefanovića. Da podsetimo, predmet pohađaju učenici četvrtog i šestog razreda, a od ove godine se realizuje i u prvim razredima osnovnih škola.
Mali Vukašin je u razgovoru sa načelnikom ispričao da zna da njegovu školu posećuju školski policajci koji su tu da pomažu i učenicima i nastavnicima u rešavanju raznih problema.
– U školu nam dolaze i saobraćajni policajci, a viđao sam i policajce koji ne nose uniformu. Oni drugarima iz starijih razreda pričaju koliko su opasni alkohol i droga, kako da koriste internet, šta je drugarstvo, šta nije lepo da kažeš i uradiš drugarima – ispričao je Vukašin.
Prelistavajući stihovnicu – bojanku “Za bezbedno detinjstvo” koju je dobio na poklon, prepoznavao je i komentarisao situacije iz života koje ilustruju bezbedan ambijent svakog deteta u kojem treba da odrasta i okolnosti koje deca treba da izbegavaju ako žele da budu zaštićena i bezbrižna.
Nakon uručenja poklona koji je za Vukašina pripremila Policijska uprava, mališan je razgledao vozni park i fotografisao se sa policijskim službenicima. Iako su mu se svidela i patrolna i vatrogasna vozila, Vukašin je oduševljeno rekao da bi voleo da ima saobraćajni motocikl kad poraste.

IZVOR: mup.gov.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *