KONCERT HARMONIKA 20. DECEMBRA

Gradske vesti

U četvrtak 20. decembra, sa početkom u 19.00 sati, u sali Srpskog doma u Sremskoj Mitrovici, nastupiće Veljko Ljuština i Stefan Škaro. Oni su domaćini i organizatori koncerta na kojem će se, pored njih, predstaviti i Nikolina Bjelaković i Rada Đurđević, njihove drugarice iz završnog razreda Muzičke škole “Petar Krančević”, ali ćete uživati i u nastupu Damira Vasiljevića Toskića i Darka Božina, kao i predstavljanju gošći Aleksandre Škaro i Isidore Božić.

Svi oni su se potrudili i organizovali da pripreme program u cilju afirmacije i promocije instrumenta ogromnih mogućnosti.

Važno je znati da je harmonika jedan od mlađih instrumenata. Značajnije se razvila krajem 19. veka, a današnji oblik je formiran tek polovinom 20. veka. U Srbiji se pojavila u periodu oko Prvog svetskog rata i do danas je postala prepoznatljivi instrument na Balkanu. Proizvodi se veliki broj modela harmonika, sa razlicitim dizajnom, stilovima i rešenjima koji omogućuju izvođačima slobodu izraza u svim vrstama muzike, od klasike do džeza, bluza, kantri-roka i sve do tradicionalne narodne muzike širom sveta.

Više o mogućnostima ovog instrumenta saznaćete ukoliko dođete na koncert 20. decembra u 19.00. ULAZ JE SLOBODAN.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *