GRADSKI PARK ULEPŠAN BISTOM MILENKA BOBIĆA

Gradske vesti

Milenku Bobiću, čoveku koji je pre pola veka vratio stari sjaj našem tradicionalnom instrumentu i u potpunosti afirmisao tamburaško muziciranje na ovim prostorima, na pravi način se odužilo sremskomitrovačko Udruženje za kulturu življenja „Oko“.

Na inicijativu članova ovog udruženja naš poznati vajar Vladimir Tović izradio je bistu Milenka Bobića, koja je danas svečano otkrivena u mitrovačkom Gradskom parku. 

Podsetimo da je Milenko Bobić prve tamburaške korake započeo kao učenik Učiteljske škole u Sremskoj Mitrovici. Svirao je u Zemunu sa Janom Nosalom, zatim sa Boškom Bogičevićem u Rumi, dok je punu afirmaciju doživeo kao muzički pedagog i dugogodišnji  rukovodilac tamburaške sekcije pri sremskomitrovačkom Domu omladine, gde je 1973. godine osnovao prvi amaterski tamburaški orkestar. Bio je sjajan muzički pedagog i ljubav prema tamburi podario je brojnim generacijama tamburaša od koji neki još uvek sviraju u Velikom tamburaškom orkestru TV Novi Sad.

Recimo i to da je Milenko bio diplomirani etnolog i jedno vreme direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U penziju je otišao kao rukovodilac tamburaškog orkestra u Centru za kulturu „Sirmijumart“, a poslednje godine života proveo je u pitomom fruškogorskom selu Bešenovo. Dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja od kojih i Novembarske nagrade Sremske Mitrovice.

Bsta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *