SUNČANI SAT VEĆ ČETVRT VEKA MEĐU ČITAOCIMA

Kultura

Dvadeset i peto izdanje časopisa za kulturu, umetnost i nauku „Sunčani sat“ promovisano je u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Tokom 25 godina za „Sunčani sat“ su pisali brojni autori, ugledni i poznati, ali i mladi koji su dobili prvu šansu da ovde objave radove.

Ovogodišnje izdanje časopisa na poslednjoj strani krasi slika Štefice Radovanov, slikarke i likovnog pedagoga, a njen bukmarker unapređuje vizuelni izgled časopisa. Dobar deo časopisa upravo je posvećen stvaralaštvu ove likovne umetnice.

Obrativši se publici kratko i emotivno Štefica Radovanov je rekla da su za nju u životu bitne tri reči.

-Reč energija, jer sve je energija, reč radoznalost, jer podstiče na stvaranje i reč igra jer je sve igra. Sve treba doživljavati kao igru, onda je sve lakše, kada se igramo. Slikam igrajući se i uskoro se nadam jednoj izložbi u ovom istom prostoru, u kojem sam pre 80 godina pohađala školu. Ovde je baš bila moja učionica, tu sam sedela, a sećam se da se jednom zapalio odžak i da su izgoreli svi naši kaputi. Drago mi je da je pisano u ovom časopisu o mom slikarstvu jer ovo je dokument, to ostaje za budućnost – izjavila je Radovanov.

U novom broju „Sunčanog sata“ uredništvo se prisetilo i dugogdišnjih saradnika časopisa koji više nisu među nama. Tu su tekstovi o Milenku Bobiću, velikanu tamburaštva, etnologu i osnivaču i dugogodišnjem članu uredništva časopisa; kao i o liku i delu likovnog kritičara Srete Bošnjaka, Petra Ljahovića, predsednika Udruženja za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ i Anđelka Erdeljanina novinara „Sremskih novina“, „Dnevnika“, aforističara, književnika.

Izdavač ovog uglednog časopisa, koji izlazi već četvrt veka, je Ustanova za negovanje kulture „Srem“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *