SUNČANI SAT VEĆ ČETVRT VEKA MEĐU ČITAOCIMA

Kultura

Dvadeset i peto izdanje časopisa za kulturu, umetnost i nauku „Sunčani sat“ promovisano je u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Tokom 25 godina za „Sunčani sat“ su pisali brojni autori, ugledni i poznati, ali i mladi koji su dobili prvu šansu da ovde objave radove.

Ovogodišnje izdanje časopisa na poslednjoj strani krasi slika Štefice Radovanov, slikarke i likovnog pedagoga, a njen bukmarker unapređuje vizuelni izgled časopisa. Dobar deo časopisa upravo je posvećen stvaralaštvu ove likovne umetnice.

Obrativši se publici kratko i emotivno Štefica Radovanov je rekla da su za nju u životu bitne tri reči.

-Reč energija, jer sve je energija, reč radoznalost, jer podstiče na stvaranje i reč igra jer je sve igra. Sve treba doživljavati kao igru, onda je sve lakše, kada se igramo. Slikam igrajući se i uskoro se nadam jednoj izložbi u ovom istom prostoru, u kojem sam pre 80 godina pohađala školu. Ovde je baš bila moja učionica, tu sam sedela, a sećam se da se jednom zapalio odžak i da su izgoreli svi naši kaputi. Drago mi je da je pisano u ovom časopisu o mom slikarstvu jer ovo je dokument, to ostaje za budućnost – izjavila je Radovanov.

U novom broju „Sunčanog sata“ uredništvo se prisetilo i dugogdišnjih saradnika časopisa koji više nisu među nama. Tu su tekstovi o Milenku Bobiću, velikanu tamburaštva, etnologu i osnivaču i dugogodišnjem članu uredništva časopisa; kao i o liku i delu likovnog kritičara Srete Bošnjaka, Petra Ljahovića, predsednika Udruženja za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ i Anđelka Erdeljanina novinara „Sremskih novina“, „Dnevnika“, aforističara, književnika.

Izdavač ovog uglednog časopisa, koji izlazi već četvrt veka, je Ustanova za negovanje kulture „Srem“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.