POKRAJINA NASTAVLJA DA ULAŽE U ZDRAVSTVO

Zdravlje

Pokrajinska vlada je u 2018. godini u zdravstvo uložila 2,5 milijarde dinara i to je najveći novac koji je ikada izdvojen za zdravstvo u pokrajini.

U narednoj godini budžet za zdravstvo biće 2,59 milijardi dinara, čime će biti nastavljen kontinuitet ulaganja u zdravstveni sistem u Vojvodini.

Najviše novca u 2018. godini potrošeno je za nabavku medicinskih dijagnostičkih aparata, infrastrukturno ulaganje, izradu projekata za nove rekonstrukcije, ali i u posebne programe zdravstvene zaštite.

Sve opšte bolnice u Vojvodini sada imaju funkcionalne CT aparate, a po prioritetima, zdravstvene ustanove u Vojvodini opremljene su novim ultrazvučnim, radiološkim i endoskopskim aparatima. Kupljene su i nove dve angio sale, što je doprinelo tome da prvi put ne postoje liste čekanja za kateterizacije srca, a Vojvodina dobija i tri nove magnetne rezonance.

Osvrćući se na rezultate u 2018. godini, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković dodao je da je obezbeđeno 21 sanitetsko vozilo hitne pomoći, kako za bolnice, tako i za domove zdravlja u Vojvodini.

Posle mnogo godina počela je sanacija i adaptacija objekata svih nivoa zdravstvene zaštite. U Kliničkom centru Vojvodine kompletno je završena rekonstrukcija nekoliko klinika, pojedine su u završnim fazama rekonstrukcije, a u planu je da do kraja sledeće godine građevinskim radovima budu obuhvaćene ostale klinike KCV.

Kako je rekao sekretar Gojković, u januaru se očekuje kompletno završetak radova u opštoj bolnici u Pančevu, završen je deo građevinskih radova u opštim bolnicama u Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, a izdvojena su i značajna sredstva za adaptaciju bolnica u Subotici, Somboru, Vrbasu i Senti, za specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti u Kovinu i za Institut za onkologiju Vojvodine i druge zdravstvene ustanove.

Zdravstveni sistem Vojvodine bogatiji je za 1257 novih zaposlenih, što je povećanje za oko 30 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Plan za sledeću godinu, kako je rekao Gojković, je da se nastavi kontinuitet u sprovođenju zdravstvene politike Pokrajinske vlade. Započeće se rekonstrukcija nekoliko opštih bolnica i rekonstrukcija Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Pokrajinska vlada nastaviće i sa ulaganjima u kupovinu medicinske opreme, prevenciju javnog zdravlja i posebne programe zdravstvene zaštite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *