DEČAK JOVAN KOLUNDŽIJA PRVA SREMSKOMITROVAČKA BEBA

Gradske vesti

Prva sremskomitrovačka beba rođena u 2019. godini u Opštoj bolnici je dečak Jovan. Zdravog dečaka, čija je težina po rođenju bila 4.150 grama, a dužina 56 centimetara, na svet je 2. januara u 18.25 časova donela Jelena Kolundžija iz Laćarka.

Kako je novinarima, koji su zajedni sa gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom i načelnikom Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislavom Mirnićem, izjavila majka prvorođene sremskomitrovačke bebe u novoj godini, Jovan im je prvo dete, a porodila se prirodnim putem.

-Zadovoljna sam svim, bolelo jeste ali dobro, istrpeli smo. Dogovorili smo se muž i ja da beba dobije ime Jovan jer je blizu Sveti Jovan. Dobro je, zadovoljna sam i poklonima, za sada je sve dobro, beba sisa – rekla je novinarima Jelena Kolundžija.

Na teritoriji Srema prvog dana 2019. godine, saznajemo u mitrovačkom porodilištu, rođen je dečak iz Rume i to je prva rođena beba u Sremu – težine 3870 grama i dugačak 56 centimetara, a rodila ga je Mirjana Mišić. Filip Mišić je rođen 1. januara u 12:15 časova.

Tradicionalno, kao i svake godine, prve bebe i njihove majke posetio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader sa saradnicima. Tom prilikom majkama su uručeni uručeni pokloni i cveće.

Sanader ovaj deo posla nazvao je najlepšim koji, između ostalih obavlja tokom godine, i naglasio da je rađanje dece najznačajnije za svako društvo. 

-Ovo je sigurno najlepši deo posla, svako rođenje deteta je možda i najznačajnije za svako društvo. Mi kao i svake godine posećujemo prvu bebu u znak toga da Grad Sremska Mitrovica podržava rađanje novih sugrađana i mi izražavamo nadu da će ih ove godine biti više nego prethodne – rekao je gradonačelnik Sanader.

Grad je za budžetsku 2019. godinu izdvojio sredstva za roditeljski dodatak u iznosu od 30.000 dinara, svakoj prvorođenoj bebi.

– Na taj način, nastavljamo pozitivan trend mera pronatalitetne politike, i Grad je u tu svrhu izdvojio 10 miliona dinara. Tima merama se pridružuje i mera Vlade Republike Srbije, da svaka porodica za prvo rođeno dete dobija 100.000 dinara. Mi smo im ovom prilikom doneli i pakete svih onih potrepština koje su svim roditeljima bebe potrebni – izjavio je načelnik Mirnić.


Mitrovačko porodilište pruža maksimalno dobre uslove za trudnice i porodilje, kao i novorođene bebe, jer poseduje svu savremenu opremu i aparate, a nedavno su završeni poslovi na krečenju cele službe, pa su uslovi za boravak na visokom nivou i tome se posvećuje posebna pažnja.

– Ovo je najsrećnije mesto u bolnici, jer se ovde rađa novi život i nadam se, da će ih iz godine u godinu biti sve više. U tom smislu, statistika pokazuje malo drugačiji rezultat – naime, u 2018. godini, rođeno je 1.474 mališana (760 dečaka i 714 devojčica), što je za 45 beba manje, nego u 2017, te apelujem na roditelje da porade na natalitetu i obraduju nas novim sugrađanima – izjavio je za medije dr Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *