U TOKU ZIMSKO BROJANJE PTICA

Reportaže

Volonteri i saradnici Ruralnog centra Sova iz Sremske Mitrovice u periodu od 10. do 20. januara vrše zimski popis ptica močvarica na teritoriji Srema i severne Mačve. Pozivaju se svi zainteresovani da se jave pute mejla ruralni.centar.sova@gmail.com ili fejsbuk stranice udruženja radi lakše komunikacije i organizacije odlaska na terene.

Naime, Međunarodni popis vodenih ptica (International Waterbird Census – IWC) predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu, započet još 1966. godine. IWC se u Jugoslaviji/Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i zaista predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru. Održavanje IWC-a u Srbiji se 2019. godine sprovodi od 10. do 30. januara kada popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje planirane lokalitete.

Već sada imamo preko 150 prijavljenih popisivača, kao i više stotina lokaliteta koje će oni posetiti za vreme trajanja popisa. I ove godine će se popisivanje uraditi u saradnji sa brojnim upravljačima zaštićenih područja, drugim institucijama koje rade na zaštiti životne sredine. Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, pokušati da obiđu što duže deonice tokova Save, Tise, Zapadne Morave, Drine, kao i drugih reka širom zemlje.

Udruženje ruralni centar Sova će u koordinaciji sa Društvom za zaštitu i poručavanje ptica Srbija organizovati obilaske terene duž Save i Zasavice.

I kao početnik svako može svojim radom doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti ptica u Srbiji, a na raspolaganju su dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je samo da se prijavite nacionalnom, a on će vas potom usmeriti prema vašem lokalnom koordinatoru. Ovo je takođe i mogućnost da se pridružite popisivačima koji obilaze lokalitete u vašoj okolini i da na taj način naučite kako i na koji način se beleže ptice tokom zime. Takođe, vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi, da paze na svoje zdravlje i bezbednost.

Česti izlasci u prirodu i pretraživanje velikog broja lokaliteta širom Srbije biće iskorišćeni i za pronalaženje različitih oblika uništavanja ptica i prirode uopšte. Učestali slučajevi masovnih trovanja zabeleženi tokom prethodne godine širom Srbije ozbiljan su znak je trovanje zabranjenim i izuzetno opasnim preparatima i dalje raširena pojava kako u naseljima, tako i izvan naselja. Ukoliko nešto pronađete to nam obavezno javite, a možete prijaviti i preko aplikacije BirdCrime napravljene u okviru projekta LIFE PannonEagle. Ukoliko je već nemate možete je preuzeti preko: https://play.google.com/store/apps/details?id=at.birdlife.birdcrime.birdcrime

Zimski period je vreme kada zbog surovih vremenskih uslova ptice često stradaju, a zbog izgladnelosti i slabe vidljivost lako stradaju i tokom lova. Ukoliko pronađete da je ubijena neka (strogo) zaštićena vrsta ili neki slučaj krivolova to možete prijaviti na stopbirdcrime@gmail.com . Ipak, nadamo se da neće biti takvih, kao ni slučajeva trovanja jer je to u interesu i prirode i ljudi.

Takođe, članovi Ruralnog centra Sova apeluju na sve ljubitelje prirode da u ovim hladnim danima postave hranilice sa zrnevljem i pojilice u svoja dvorišta. Apel važi i za labudove, koje treba hraniti sa kukuruzom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *