OČUVANJE NACIONALNOG IDENTITETA RUSINA

Reportaže

Baš kako što je to bilo i do sada, Rusini će i ubuduće imati našu maksimalnu podršku u svim segmentima od kojih zavisi očuvanje njihovog nacionalnog, kulturnog i svakog drugog identiteta, rekla je Ruskom Krsturu, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Miloševića.

Govoreći na centralnoj svečanosti upriličenoj povodom Nacionalnog praznika Rusina koji žive u Republici Srbiji, Miloševićeva je podsetila da su oni sami za taj praznik izabrali dan na koji je, davne 1751. godine, potpisan prvi zvanični dokument o naseljavanju 200 rusinskih porodica na prostor današnje Vojvodine.

-Od tada je minulo više od dva i po veka i za to vreme je preko ove naše ravnice protutnjalo mnogo burnih istorijskih mena. Rusini su, međutim, i dalje tu, kao svojevrsna konstanta i, naravno, jedna od najlepših nijansi onoga što obično s pravom nazivamo raskošnim spektrom vojvođanskih različitosti. Iskreno sam srećna što je to tako danas i što će, potpuno sam sigurna, tako biti i u vremenu koje dolazi – naglasila je ona.

Podrška rusinskoj zajednice će, kako je rekla, i dalje biti usmerena na službenu upotrebu rusinskog jezika i pisma, obrazovni sistem u kojem je školovanje na tom jeziku obezbeđeno od predškolskog do fakultetskog nivoa, sve segmente sistema javnog informisanja i izdavaštvo i organizaciju kulturnih i drugih, za očuvanje samobitnosti Rusina važnih manifestacija.

-Pored redovnog finansiranja rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina kao vaše krovne kulturne institucije, prošle godine smo, uz ostalo, podržali i više od 20 projekata vezanih za izdavaštvo na rusinskom jeziku i pripremu i realizaciju kulturnih i drugih manifestacija u gotovo svim mestima u kojima Rusini žive. Uz to, veoma značajnim sredstvima podržali list „Ruske slovo“, a ta sredstva će ove godine biti veća za 12 odsto – precizirala je Miloševićeva.

Ona je podsetila i na nedavno obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

-Odluka o tome doneta je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu koju je, kako su zabeležili hroničari, biranim rečima otvorio jedan od osam njenih predsednika, velikan vašeg naroda sveštenik Jovan Hranilović. Ta istorijska odluka je bila jednodušna, a svojim glasovima ju je potvrdio i 21 poslanik iz redova vojvođanskih Rusina. Uz mnoštvo drugih priloga koje ste u svim oblastima društvenog života dali razvoju Vojvodine koji je, u međuvremenu, usledio, i to vas čini njenim izuzetno bitnim i nezamenljivim delom.

U okviru centralnog obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina, u ruskorsturskoj katedrali svetog Nikole služena je Arhijerejska blagodarna liturgija, a otvorene su i izložba portreta najpoznatijih sveštenika Krsturske parohije „12 posvećenih“ i „Krsturske vedute“ koja je obuhvatila slike sa Likovne kolonije „Njaradi“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *