NAUČNO-STRUČNO SAVETOVANjE „DOBAR DAN DOMAĆINE“ OVE GODINE I U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu su potpisivanjem protokola ozvaničili saradnju dveju institucija u okviru realizacije naučno-stručnog savetovanja „Dobar dan domaćine“, koje će se održati u februaru i martu 2019. godine.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ model je transfera znanja ka poljoprivrednicima, u cilju primene novih tehnologija, te unapređenja i daljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Organizovanje ovakvih skupova prilika je da se u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima razmene ideje i informacije, te da se blagovremeno upoznaju sa merama agrarne politike u 2019. godini.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ je počelo pre nekoliko godina u Novom Sadu i održavalo se na pokrajinskom nivou. Od ove godine će se još više približiti vojvođanskim ratarima, jer će biti organizovano na sedam lokaliteta u Vojvodini. Ideja je da se od ove godine poljoprivrednim proizvođačima prenese znanje na licu mesta. Stoga, Poljoprivredni fakultet je napravio saradnju sa vojvođanskim lokalnim samoupravama, te je podršku dao i Grad Sremska Mitrovica.

Savetovanje za područje Srema održaće se u Sremskoj Mitrovici u petak 8. februara u Gradskoj kući, sa početkom u 9:00, a domaćin će biti Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Radi najave savetovanja i izbora tema koje će biti razmotrene na panel diskusijama u okviru savetovanja, u prostorijama Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, organizovan je radni sastanak organizatora i svih aktera uključenih u podršku ovog regionalnog savetovanja.

-Prethodnih godina Agencija je organizovala odlazak stotinak poljoprivrednika u Novi Sad na ovo savetovanje, a ove godine smo domaćini skupa u našem gradu. Drago mi je da će sremski poljoprivrednici učestvovati baš u našem gradu na ovom savetovanju koje za cilj ima da pospeši sve što je vezano za lepu srpsku reč -domaćin, da prenese ljudima lepotu stvaralačkog u selima širom Srema i Vojvodine, pa i cele Srbije, u selima gde je domaćin svako ko radi, ko ima i ko je bitan za ukupnu privredu svoje zemlje. Nadam se dobrom odzivu jer će biti diskutovano o veoma važnim poljopriivrednim temama – izjavio je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Za skup u Sremskoj Mitrovici odabrane su sledeće teme:

• Poslovno jutro – predstavljanje agro kompanija

• Agrarni budžet i trošenje u 2019. godini, sa osvrtom na potrebne promene u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo poljoprivrede – ministar Branislav Nedimović;

• Podsticaji za poljoprivrednike u Vojvodini u 2019. godini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu – pokrajinski sekretar Vuk Radojević;

• Šta se dogodilo sa proizvodnjom šećerne repe u sezoni 2018?

• Da li je moguće predvideti biljnu proizvodnju u eri učestalije pojave sušnih godina?

• (Ne)racionalno korišćenje zemljišta za intenzivnu proizvodnju i upotreba stajnjaka;


• Obaveze gazdinstava i pravnih lica u prijavljivanju sezonske radne snage;

• Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja u funkciji ratarske proizvodnje i osvrt na stanje useva.

Osim panel diskusija, savetovanje podrazumeva i komercijalnu ponudu agro kompanija kao i info-punktove Pokrajisnkog sekretarijata za poljoprivredu i fondova, u holu Gradske kuće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *