MITROVAČKOJ GIMNAZIJI VUKOVA NAGRADA

Gradske vesti

Izuzetna Vukova nagrada ove godine otišla je u ruke Mitrovačke gimnazije. Kulturno-prosvetna zajednica dodeljuje Vukovu nagradu pojedincima i ustanovama za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Od kako je 1964. ustanovljeno ovo priznanje, samo odabrani pojedinci i institucije imali su tu čast da se nazovu dobitnicima.

-Tokom prethodnih 55 godina laureati Vukove nagrade obuhvatali su raznovrsnu plejadu vanvremenskih izvođača, stvaralaca i mislilaca. Oni su došli u naše živote kao nosioci i tvorci izuzetnih kulturnih promena. Zbog toga, uticaj koji ova nagrada nosi odjekuje mnogo dalje od zidova ove prostorije, ona raskida stege konvencionalnog, pobuđuje duh i rasplamsava maštu – rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na dodeli nagrada.

Vukovu nagradu su dobili i narodni umetnik Predrag Živković Tozovac, filmski umetnik Božidar Zečević, privrednik i mecena kulture Milutin Ignjatović, muzički umetnik Smiljka Isaković, vajar i slikar Leposava Milošević Sibinović i vajar, slikar i grafički dizajner Mirko Mrkić Ostroški.

Nagrada je pripala i Narodnoj biblioteci “Resavska škola” iz Despotovca, dramskom piscu i reditelju Bratislavu Petkoviću, “Politikinom zabavniku” i profesoru Filološkog fakulteta Bošku Suvajdžiću.

-Svaki od laureata, na svoj način, imao je hrabrosti da se datom kulturnom i društvenom kontekstu suprostavi svojim originalnim konceptom, da unese promenu i inovaciju u jednobraznu svakodnevnicu. Promena zahteva iskru, ali takođe i disciplinu da se odneguje ta iskra, da joj se pomogne da ojača umesto da prosto sagori i izbledi – jer, kako kaže ministar, ovo nije nagrada koja se dodeljuje za trenutno nadahnuće i momenat inspiracije, već potvrda kontinuiteta i vrednosti.

Na predlog žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je jednoglasnu odluku o dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade. To priznanje su dobili književnik Pero Zubac, Mitrovačka gimnazija (Sremska Mitrovica) i Poljoprivrdena škola sa Domom učenika “Sonja Marinković” (Požarevac).

Govoreći o promenama koje su društvu doneli doneli dobitnici nagrada, ministar je istakao njihove zajedničke osobine.

Žiri za dodeljivanje Vukove nagrade radio je u sastavu: Akademski slikar Momčilo Antonović, književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Uroš Dojčinović, muzički umetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, filolog orijentalista Darko Tanasković, prof. dr Elizabeta Ristanović, reditelj Živorad Ajdačić i slikar Radovan Trnavac Mića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *