NIČE GORANSKI VRT NA ZASAVICI

Gradske vesti

Simbolično na Međunarodni dan šuma zahvaljujući vrednim rukama najmlađih gorana iz Beograda i Zasavice počelo je formiranje Goranskog parka na pašnjaku u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Sa namerom da ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva, Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela je 1971. godine odluku da dan prolećne ravnodnevnice 21. mart, proglasi Svetskim danom šuma.

U godini edukacije mladih i Dana gorana, Pokret gorana Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokretom gorana Sremska Mitrovica je baš na današnji dan otpočeo prolećnu akciju pošumljavanja i ozelenjavanja područja širom Srbije.

Podršku obeležavanju Međunarodnog dana šuma dalo je i resorno ministarstvo, a rvu sadnicu u goranskom parku na Zasavici posadio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Senad Mahmutović.

Neposredna i najveća korist od šuma je što su one fabrika kiseonika. U Srbiji je trenutno 29 odsto površina pod šumama (oko 3 miliona hektara), a trebalo bi da zahvataju oko 41 odsto površina. Neplanskim sečenjem šume čovek ugrožava prirodu i prema procenama stručnjaka  godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Uprkos svemu, šuma je još tu, ali joj je potrebna čovekova zaštita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *