FILANTROPIJOM STVARAMO LEPŠI SVET

Gradske vesti

Za Udruženje „Dečji svet“ iz Sremske Mitrovice davanje i dobročinstvo značajni su za razvoj zajednice i pomoć drugima.

Kampanjom „Filantropijom stvaramo lepši svet“, Udruženje „Dečji svet“ realizovalo je aktivnosti koje su imale za cilj unapređenje filantropskog ekosistema u Sremskoj Mitrovici.

Na taj način promovisali smo filantropiju u četiri osnovne škole: OŠ „Slobodan Bajić Paja“, OŠ „Boško Pakovljević Pinki“, OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Mačvanske Mitrovice. Filantropija se uči od malih nogu i zato se Udruženje „Dečji svet“ obraća upravo najmlađima.

Kako bi unapredili promociju dobročinstva u našoj zajednici i poboljšali filantropsku praksu, predstavnici udruženja postali su članovi međusektorskog saveza koji čine i predstavnici lokalne samouprave i preduzetnici.

Jedna od naših aktivnosti bila je i kampanja o filantropiji u ovim osnovnim školama pod nazivom „Uključi se, kreiraj svet po svojoj želji“ u okviru koje je u svakoj školi formiran omladinski fond, volonterski servis i info centar. U akciju se uključilo  50 učenika đačkih parlamenata navedenih osnovnih škola.

Pored toga, uredili smo ikreativni poligon „Filantropska živa partija čoveče ne ljuti se“ na kome su učesnici bila deca trećeg razreda iz Mačvanske Mitrovice, uz brojnu publiku i navijače iz njihovog razreda. Na poligonu su bila označena mesta za #filantropiju, kao simbol davanja, a učenici su sa nestrpljenjem čekali da stanu na polje #filantropija jer su ih tu čekala slatka iznenađenja. Uz smeh i radost, kreativnost i igru su najmlađi učenici učili šta znači reč filantropija i koliko je važno činiti dobra dela.

Likovna kolonija na temu „Filantropija i ja“ organizovana je u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“, a likovni konkurs je objavljen i u ostalim školama.

Udruženje „Dečji svet“ će nastaviti filantropske aktivnosti kroz saradnju sa donatorima i gradskom upravom za obrazovanje, kulturu i sport. Program „Filantropijom stvaramo lepši svet“, Udruženje „Dečji svet“realizuje u okviru projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID Serbia, a sprovodi koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine i Trag fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *