SREMSKA MITROVICA PREDSTAVILA SVOJE TURISTIČKE POTENCIJALE U VARAŽDINU

Gradske vesti

Tim Sremske Mitrovice, predvođen Turističkom organizacijom Grada Sremska Mitrovica, učestvovao na projektu EU  „C via C“ „Povezivanje građana i gradova putem kulture za inkluzivni rast“ u Varaždinu od 10. do 12.aprila.

Projekat je deo programa Evropa za građane, mera „Bratimljenje gradova“. Lider Projekta je POU Varaždin, dok su partneri: Ljudska univerza Ormož (LUO) iz Ormoža, Slovenije, Ljudska univerza Ptuj (LUP) iz Ptuja, Slovenije, Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulás iz Tótszerdahely, iz Mađarske i Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica iz Sremske Mitrovice, iz Srbije.

Sremska MItrovica je predstavljena kao turistička destinacija kroz kulturne i prirodne potencijale, tradiciju, manifestacije… Primer dobre prakse udruživanja širokog kreativnog potencijala, privatnog i javnog sektora u razvoju kulture našeg grada je Festival „Carski Sirmijum grad legendi“ koji je kroz priču i kratak film izazvao veliko interesovanje i odlične reakcije.

Kroz panel diskusije i radionice, stotinak učesnika je razmenilo iskustvo, prednosti i poteškoće u radu, na raznim primerima su predložena nova rešenja za podsticanje razvoja kulture i ekonomski rast različitih gradova. Zabavni deo je osmišljen kao Kulturni kviz o poznavanju gradova iz kojih smo došli. Nagrade su bile korpe suvenira koje je svako od nas pripremio i donneo.

Učesnici su upoznati sa različitim uspešnim primerima u svetu i predstavljen je program Kreativna Evropa koji otvara konkurs na jesen. Definisane su teme kojima će se baviti budući zajednički projekti.

Kruna događaja u Varaždinu je potpisanje Memoranduma o razumevanju nosioca i sva četiri partnera Projekta.

Turistička organizacija okupila je tim ljudi koji su aktivno učestvovali u radu konferencije, predstavili svoje suvenire, stare zanate, govorili o umetničkim aktivnostima i manifestacijama u gradu, opisali saradnju na brojnim zajedničkim nastupima. Učestvovali su: Svetlana Sabo, Milan Kardaš, Lazar Konstatinović, Dušanka Stanković, Jelena Tupenarac, Olgica Savić, Jelena Alargić, Nataša Dragojlović, Danijela Ratić, Dragana Ćakić, Duška Savić i Čedomir Nedeljković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *