BOLNICA PROSLAVILA 193. ROĐENDAN

Zdravlje

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici proslavila je svoj 193. rođendan. Tradicionalno, svake godine početkom maja se tim povodom u Edukativnom centru bolnice priredi svečanost. Tako je bilo i ove godine, na proslavi 193. godišnjice od osnivanja i početka rada ove zdravstvene ustanove.

Bila je to prilika i da se rukovodstvo Bolnice zahvali svojim saradnicima koji pomažu rad ove zdravstve ustanove. Zahvalnica je uručena i Gradskoj M televiziji.

-Naša ustanova obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite sa osnovnim ciljem da ostvari naviši mogući nivo očivanja i unapređenja zdravlja građana – u tom smislu, u prethodnoj godini obavljeno je nešto preko 270.000 specijalističkih pregleda (20.000 više nego ranijih godina, u proseku), hospitalizovano je oko 19.000 bolesnika, broj dana hospitalizacije je blizu 98.000, dok je broj izvršenih hirurških operacija bio oko 7.000. Uzimajući u obzir da mitrovačkoj bolnici gravitira svo stanovništvo regiona Srema i da se iz sedam domova zdravlja pacijenti upućuju na specijalističke preglede i lečenje, a da je u porastu broj oboljenja kardiovaskularnog i neurološkog sistema, kao i broj malignih bolesti, gore pomenute cifre ne iznenađuju. Da bismo na vreme i najtačnije odgovorili na potrebe korisnika zdravstvene zaštite, učinjen je ogroman pomak kada je reč o ulaganjima u opremu i aparaturu. Samo tokom 2018. Godine , Vlada Vojvodine i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvojili su preko 100 miliona dinara za nabavku novih aparata (dobili smo novi CT aparat, automatski parni sterilizator, laporoskopski stub za hirurgiju, TCD za neurologiju, UZ srca, jag laser i biomikroskop za očnu hirurgiju). Da podsetim, pokrajina je uložila i novac za remont kotla za grejanje, remont lifta za pacijente, kao i održavanje rashladnog sistema za pet operacionih sla i jedinicu intenzivne nege u Hirurškom bloku – izjavio je direktor Opšte bolnice dr Živko Vrcelj.

U martu mesecu, bolnici su odobrena su sredstva, u iznosu od 27.000.000 dinara za nabavku novih aparata po konkursu pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a reč je o endoskopskom stubu za kolonoskopiju, 6 pacijent monitora za Urgentni prijem i jedinicu hirurške intenzivne nege, kao i dva aparata za anesteziju. Ovo je još jedan dokaz da je osnivač nastavio trend ulaganja u zdravstvo, bez koga boljitak u pružanju bolničkih usluga ne bi bio moguć.

-Kada govorimo o uvođenju novih metoda u lečenju, ponosni smo na činjenicu da je u novembru mesecu prošle godine i zvanično počela da radi jednica za moždani udar u odeljenju neurologije, gde je po prvi put primenjena trombolitička terapija, uz pomoć i podršku Instituta za neurologiju KC Vojvodine – ističe dr Vrcelj.

Bolnica je tokom protekle godine realizovala tri velika projekta : „Take care“ u okviru prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija – razvijanje i poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga za ugrožene grupe – palijativno zbrinjavanje, zatim „Zaustavi-zaštiti-pomozi“- za pomoć žrtvama seksualnog nasilja i „Bebo, dobrodošla na svet“- uvođenje nove usluge e-beba ( pojednostavljen proces prikupljanja dokumenata za prijavljivanje novorođenčadi). Sva tri projekta uspešno su realizovana i vrednovana najvišim ocenama od strane inicijatora, a u svakom od njih imali smo veliku pomoć i podršku kako resornih ministarstava, tako i pokrajinskog sekretarjata za zdravstvo i Grada Sremska Mitrovica.

Kada je reč o promotivnim aktivnostima, svakako su najznačajniji besplatni preventivni pregledi – velika akcija Ministarstva zdravlja, koja se iz meseca u mesec sprovodi u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U mitrovačkoj bolnici, svoje zdravlje kroz ove akcije, do sada je proverilo blizu 2500 građana. Mi smo i redovni učesnici obeležavanja datuma iz kalendara zdravlja , čiji je cilj očuvanje zdravlja, promocija zdravih životnih navika, prevncija bolesti i informisanost o značaju prevencije. Ovakve aktivnosti bolnica većim delom sprovodi u saradnji sa Domom zdravlja i ZZJZ Sremska Mitrovica.

Što se tiče kadrovske slike mitrovačke bolnice, u njoj radi ukupno 939 zaposlena, od tog broja 165 su lekari, 563 medic.setre/thničari, ostalo su saranici i nemedicinski radnici. Po odobrenju Ministarstva zdravlja, putem konkursa, bolnica je u mogućnosti da primi nove radnike i na taj način popuni nedostajući kadar, bilo da je reč o odlasku na rad u inostranstvo, odlasku u penziju ili odlazak po drugim ličnim osnovama. U protekloj godini zaposlenje na neodređeno dobilo je 47 radnika ( 8 lekara, 35 med.sestara i 4 lica sa nižom stručnom spremom), dok je radni odnos raskinulo njih 26 ( 2 lekara, 19 med.sestara i 5 nemedicinskih radnika).

-U našoj ustanovi se vodi računa i o upućivanju lekara na specijalizacije i subspecijalizacije, te je u tom smislu, po pozivu na davanje saglasnosti Ministartva zdravlja, objavljen konkurs za upućivanje kandidata i to na specijalizacije u oblasti: ginekologije i akušerstva, interne medicine, urologije, radiologije, anestezije sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom i dermatovenerologijom. Mitrovačka bolnica deo je projekta finansiranja po dijagnostički srodnim grupama, svi lekari prošli su potrebne obuke za ovaj vid vođenja medicinske dokumentacije i u skladu sa pravilnicima i uz veliku pomoć RFZO, filijala Sremska Mitrovica, program se u velikoj meri dobro implementira – smatra dr Vrcelj.

Rukovodstvo Opšte bolnice Sremska Mitrovica, uz brojne novine u celokupnom zdravstvenom sistemu zemlje, stalno teži unapređenju zdravstvene zaštite kako kroz nabavku nove opreme za rad i održavanju postojeće, tako i kroz zanavljanje, usvršavanje i edukovanje stručnog kadra.
I pored nedostatka finansijskih sredstava, određenih problema sa kojima se suočava, svi zaposleni u bolnici pružaju svoj maksimum kako bi se pacijentima pružila dostupna kvalitetna zdravstvena zaštita, a menadžment ulaže napore da u svakom momentu adekvatno i pravovremeno reaguje kako bi zahtevi korisnika zdravstvene zaštite bili ispoštovani.

U fokusu rada je pacijent – primenom i poštovanjem procedura i protokola u lečenju, kao i maskimalna angažovanost zaposlenih dovodi nas do uspeha na polju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite. U prilog tome govori i podatak da su pacijenti u anonimnoj anketi Instuta za javno zdravlje Srbije „Batut“, zadovoljstvo pruženim uslugama ocenili prosečnom ocenom 4,22 ( u rasponu od 1 do 5).

-Nama predstoji veliki posao na adaptaciji i sanaciji čitave bolnice, čije prve radove očekujemo u ovoj godini, a koji priprema republička Kancelarija za javna ulaganja. Kako bi se povećala energetska efikasnost, radovi će podrazumevati promenu kompletne stolarije, izolaciju i sređivanje krova i fasade, a nešto kasnije uslediće i kompletna rekonstrukcija operacionih sala i svih drugih prostorija. Nedavno usvojen Zakon o zdravstvenoj zaštiti po kojem Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo dobijaju nove nadležnosti, i preuzimaju osnivačka prava nad 44 Doma zdravlja u Vojvodini, inicirao je i potrebu obrazovanja Radne grupe za izradu predloga Plana mreže zdravstvenih ustanova. Da li će i na koji način doći do spajanja bolnica, domova zdravlja i ZZJZ, znaćemo nakon niza radnih sastanaka koji nam predstoje. Verujem da će mitrovačka bolnica nastaviti trend dobrog rada i poslovanja i u narednom periodu, uz podršku i pomoć našeg osnivača Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Grada Sremska Mitrovica, kao i brojnih saradnika i prijatelja – zaključuje direktor Bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *