ZA VIKEND NA HIPODROMU SREMSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM AGROSIRM

Gradske vesti

Srem je bogat poljoprivredni kraj, koji zaslužuje jedan veliki poljoprivredni događaj, a upravo je to „AgroSirm – sremski poljoprivredni sajam“, koji će se 8. i 9. juna održati u srcu Srema, u Sremskoj Mitrovici, na Hipodromu. Ideja o potrebi za ovakvom smotrom agrara javila se 2017. godine kada je na istom mestu organizovana Izložba poljoprivredne mehanizacije domaćih proizvođača, koja je već 2018. godine prerasla u Sajam, da bi se u takvom obliku održala i ove godine.

Sajam organizuju Grad Sremska Mitrovica, PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga i domaćin – PJ „Dubrava“ KPZ Sremska Mitrovica, proizvođač prikolica, teških drljača, platformi za branje voća i ostale priključne poljo mehanizacije. Od suorganizatora iz civilnog sektora tu su Konjički klub „Srem“ i Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice. Organizaciju i realizaciju Sajma podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, i brojne grdske organizacije i javna preduzeća – Agencija za ruralni razvoj, Turistička organizacija i JKP „Komunalije“. Generalni sponzor je kompanija Dunav osiguranje.

Uvažavajući interese privrede i privrednika, a uzimajući u obzir privrednu strukturu i veliko učešće poljoprivrede u njoj, ideja i cilj organizovanja jednog ovakvog događaja jeste  da se na jednom mestu predstavi sve ono što može da interesuje našeg poljoprivrednika, od mehanizacije, priključnih mašina, semenske robe, stočne hrane, sadnog materijala, do novih tehnoloških rešenja koja pojednostavljuju i čine ekonomičnijom poljoprivrednu proizvodnju. U poljoprivrednom delu Sajma demonstriraće se rad motornih testera, trimera, atomizera, sečki za ogranke, prskalica, rolbalera i druge mehanizacije.

U drugom segmentu Sajma biće predstvaljeno još nešto čime se Srem ponosi – gastronomsko turistička ponuda. Očekuju se brojni izlagači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, proizvođači suvomesnatih proizvoda, kozjeg i kravljeg sira, slatko slane zimnice, rakije, vina, kao i etno domaćinstva i proizvođači zanatskih proizvoda – rukotvorine, suveniri, domaća radinost. U okviru gastro turističkog bloka biće predstavljena i „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“, koju čine lokalni poljoprivredno prehrambeni i zanatski proizvodi, a koja će se moći nabaviti kao diplomatski, odnosno korporativni poklon.

Na Sajmu se očekuje i bogat prateći sadržaj – kuvaće se vojnički pasulj, kotlići, paprikaš od gljiva, a svi specijaliteti će se posetiocima deliti besplatno.Najsrećnije posetioce očekuju i vredne nagrade sponzora Sajma – gume za traktor firme „Mitas“ Ruma, kao i vikend za dve osobe u hotelima „Premier Aqua“ u Vrdniku i „Moravica“ u Sokobanji.

Prvog sajamskog dana će se od 10 do 13 sati snimati emisija „Žikina šarenica“ koja će se uživo emitovati na TV Pink, a u nedelju od 14 sati će se na istom mestu održati „Fijakerijada“, u organizaciji Konjičkog kluba „Srem“. Fijakerijada se organizuje u okviru projekta „HORIS-konjička ruta Srema“ – program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 sati, a Sajam će svečano otvoriti Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede,  u subotu 8. juna u 11h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *