LETNJA POTROŠNJA VODE – SISTEM STABILAN

Gradske vesti

Vodosnabdevanje Mitrovčana i meštana naseljenih mesta koji su u javnom sistemu vodosnabdevanja na počeku letnje sezone teče bez problema, a s obzirom na raspoložive kapacitete sremskomitrovačkog “Vodovoda” takva situacija bi trebalo da ostane i tokom narednog perioda.

Visoke temperature koje su obeležile prethodnih desetak dana uslovile su i očekivani porast potrošnje vode. Iz Postrojenja za preradu vode u Sremskoj Mitrovici, u distributivnu mrežu u tom periodu  potisnuto je 228.793 m3 vode što je u proseku dnevno skoro 23.000 m3 , odnosno 265 l/s. Protok od 265 l/s je za oko 25 odsto veći od srednjeg višegodišnjeg proseka. Angažovanost bunarskih kapaciteta bila je u optimalnim granicama i kretala se od šest radnih bunara tokom noći do maksimum 10 u dnevnim špicevima.

Od 14 aktivnih bunara 12 je spremno za rad. Pred nastupajuću letnju sezonu preventivno su obavljeni radovi na tri bunara (na dva u Martincima i na  jednom u Sremskoj Mitrovici) kako bi se regulisale neispravnosti na nepovratnim klapnama na bunarskim kolonama. U planu je aktiviranje još jednog bunara u Martincima u koji je potrebno ugraditi novu pumpu, a koja je u proteklom periodu i nabavljena.

Lokalni vodovodni sistemi tokom prethodnog perioda radili su u granicama maksimalnih kapaciteta. Svaka crpna stanica se tokom nedelje obiđe minimalno tri puta od strane elektro i tehnološke službe a jednom nedeljno laboratorija uzima uzorak sa svake od njih.

Resursi  JKP Vodovod koji su u funkciji vodosnabdevanja dobro su pripremljeni za letnju sezonu. Preduzete su sve preventivne mere i aktivnosti sa ciljem da tokom očekivane povećane potrošnje vodosnabdevanje bude stabilno i bez problema.To se pre svega odnosi na sanaciju kvarova na cevovodima i ispiranje vodovodne mreže u gradu i svim naseljenim mestima.

-Povezivanjem Čalme na javni sistem vodosnabdevanja trajno je rešen problem sa nedostatkom vode tokom leta u ovom mestu,  dok će meštani sa lokalnim sistemom vodosnabdevanja tokom leta morati racionalno da koriste vodu kako bi izbegli nestašice. Za meštane Jarka, Bosuta, Sremske Rače i Divoša je važno da u danima sa visokim temperaturama vodu koriste samo za osnovne životne potrebe, a ne za zalivanje, pranje mehanizacije i slično. U slučaju da u ovim mestima dođe do nestanka vode, JKP Vodovod će uputiti cisternu za vodu, kako bi se prevladala takva situacija – reči su Borislava Babića, v.d.direktora JKP Vodovod Sremska Mitrovica.

Dispečerska služba ovog javnog preduzeća zadužena za monitoring stanja na terenu, neprekidno, 24 sata, prati isporuku vode ka potrošačima, kao i potrošnju i pritisak u distributivnom sistemu, kako bi usled eventualnih problema, reakcija bila pravovremena.

Kada je reč o kvalitetu vode za piće, analize pokazuju da ona odgovara svim parametrima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti, tako da potrošači  mogu nesmetano i bez bojazni da je koriste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *