PESNIČKE RUKOVETI ŽELjKE AVRIĆ I RANKA PAVLOVIĆA

Gradske vesti

Željka Avrić i Ranko Pavlović, autori su pesničke zbirke koja je pod nazivom Sonetne brojanice i podnaslovom u dve / dvije ruke, pre nekoliko dana izašla iz štampe. Ova zbirka soneta objedinila je dve umetničke individualnosti, dve različite poetike i tematska interesovanja, dva pesnička i jezička izraza. Ovakav neobičan jezičko-pesnički dijalog kako ga je nazvao istaknuti književnik Ranko Risojević, veoma retko je prisutan u srpskoj književnosti.

Kroz najsavršeniju od svih pesničkih formi – sonet, Željka Avrić i Ranko Pavlović iskazali su ne samo svoje, već i večita čovekova preispitivanja i istine. Tako Sonetne brojanice pisane u dve/dvije ruke, na dva narečja srpskog jezika, ekavskom i ijekavskom, predstavljaju svojevrsni sonetni pesnički molitvenik ispisan kao partitura, pa se zbirka može posmatrati čisto muzički, kao rukoveti. Pet ciklusa soneta govore o Reči/Riječi, Knjizi, Životu i Ljubavi, Tišinama, Telu/ Tijelu ili o čovekovom mestu u svemiru i na zemlji, njegovom nastajanju, trajanju i nestajanju, radostima i sećanjima, misterijama života i smrti.

Primereno dvojnom autorstvu, posebnu draž ovoj knjizi daje naslovna fotografija prozora sremačke kuće iz Kupinova, čiji je autor Jelena Tupenarac iz Sremske Mitrovice.

Izdavač knjige je “Prometej” iz Novog Sada, a izdavanje knjige je podržala Opština Stara Pazova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *