JOŠ JEDNA USPEŠNA AKCIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Zdravlje

Po preporuci resornog ministarstva, u mitrovačkoj Opštoj bolnici, organizovani su sledeći preventivni pregledi: internistički (EKG, merenje krvnog pritiska i merenje nivoa šećera u krvi), laboratorijske analize – tumor markeri na karcinom debelog creva i opšti tumor markeri (CEA i Ca19-9), kao i ultrazvučni pregledi abdomena i opšti pregledi uha, grla i nosa, u sklopu nove akcije Ministarstva zdravlja – besplatni pregledi za sve građane.

-Svakako je ovo jedinstvena prilika da građani provere svoje zdravlje, jer preventivom sprečavamo nastanak težih oblika bolesti i važno je otkriti bolest na vreme, odnosno u ranoj fazi, kada je i postotak šansi za izlečenje daleko viši. Naročito je važno da se na pregled javljaju građani koji nemaju zdravstveno osiguranje i oni koji imaju stvarnih indicija za preglede – rekao je za medije direktor dr Živko Vrcelj i dodao da je ovo je 16 po redu akcija Ministarstva zdravlja u kojoj mitrovačka bolnica učestvuje i u njima je, do sada, pregledano blizu 3.000 građana, što je odličan rezultat.

Važnost preventivnih pregleda potvrdio je i načelnik Službe ORL i MFH, dr Siniša Radovanović, istakavši da kada je reč o regiji uha, grla ili nosa, u porastu je broj pacijenata koji imaju problem sa alergijom, slabijim sluhom, a nije retka ni pojava maligniteta.

– Svaka prevencija je zapravo jedini i pravi put, jer se isključivo na taj način bolest dijagnostikuje, a samim tim i reaguje na vreme, u cilju daljih ispitavanja i lečenja – naglašava dr Radovanović.

Pozivu na preventive preglede, u sremsko-mitrovačkoj bolnici, odazvalo se 334 građana i obavljeno ukupno 685 pregleda i analiza: Internističkih 94, ORL 72, Laboratorija (CEA i Ca19-9) 82 i UZ abdomena 56.
U akciji su, pored mitrovačke bolnice, učestvovali i u svi sremski domovi zdravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *