PREDSTAVA „TAMO DALEKO…“ NA FESTIVALU „PETROVAČKI POZORIŠNI DANI“

Kultura

U okviru festivala “Petrovački pozorišni dani”, koji se tradicionalno održava u Bačkom Petrovcu, u utorak, 24. septembra sa početkom u 20:00 časova, na sceni Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu biće odigrana pozorišna predstava “Tamo, daleko…”, režisera Miroslava Benke, u produkciji sremskomitrovačkog Pozorišta “Dobrica Milutinović” i Slovačkog pozorišta VHV Stara Pazova. “Petrovački pozorišni dani” je festival profesionalnih pozorišta Srbije i Slovačke koji organizuje Slovačko vojvođansko pozorište (SVP) iz Bačkog Petrovca. Festival teatarskoj zajednici predstavlja najbolje predstave iz prethodne pozorišne sezone.

Predstava “Tamo, daleko…” je nastala na osnovu adaptiranog teksta drame “Milica Nikolićeva” slovačkog autora Vladimira Hurbana Vladimirova. Radnja ove drame smeštena je u Sremu krajem Prvog svetskog rata, godine 1918. od Bogojavljanja do kraja oktobra meseca i dolaska oslobodilaca u Srem. Komad je napisan u duhu ljubavne drame između nemačkog oficira slovenskog porekla, nasilno mobilisanog, fon Vethofa, i slobodoumne, obrazovane Milice, sinovice učitelja Nikolića, koja se bori za bolju budućnost svoje zemlje i svog naroda, ali u toj borbi podlegne pod snažnim uticajem svog srca.

Drama obiluje antiratnim motivima i temama patriotizma, i ujedno u najplemenitijem smislu veliča pobedu ljubavi. Svoje praizvođenje imala je u Slovačkom narodnom pozorištu 1934. godine, a predstava “Tamo, daleko…” predstavlja prvo izvođenje drame “Milica Nikolićeva” na srpskom jeziku i u autorovom rodnom Sremu.

Prevod i adatacija teksta, kao i režija i scenografija delo je režisera Miroslava Benke, autor kostima je čuveni kostimograf Boris Čakširan, a uloge tumače: Aleksander Bako, Jelena Janković, Helena Pop-Lazić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević, Igor Piskla, Zdenko Kožik, Jovan Miljević, Tatjana Babinka i Mia Jašo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *