ARHEOLOŠKI PROJEKAT „GLAC“: Otkrivanje budućnosti

Obrazovanje

U petak, 4. oktobra održana je završna radionica drugog po redu Obrazovnog programa u okviru arheološkog projekta “Glac”. U Programu pod nazivom “Otkrivanje budućnosti”, učestvovalo 29 učenika Mitrovačke gimnazije. Tokom programa učenici su imali priliku da učestvuju na radionicama o kulturnom nasleđu, rimskoj istoriji, epigrafici, keramici, kao i da se upoznaju sa osnovama arheologije kroz praktični rad na lokalitetu Glac. Završnoj radionici se pridružila Ambasadorka Australije, NJ.E. Rut Stjuart (H.E. Ruth Stewart).

Polaznici programa su najpre poveli ambasadorku i druge uvažene goste u obilazak znamenitosti grada u Lapidarijum Muzeja Srema i Carsku palatu, a nezaobilazna je bila i skulptura mangulice i pulina. Potom su održali prezentaciju o svom iskustvu na ovom jednonedeljnom programu i tome kako vide kulturno nasleđe svog grada i njegovu budućnost. Na kraju radionice, ambasadorka je podelila polaznicima diplome o završenom programu.

Obrazovni program je osmislio dr Alan Dern (dr Alan Dearn), professor istorije u Sidnejskoj Gimnaziji (Sydney Grammar School), koji je Kordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicom na Projektu Glac. Radionice na programu su pored dr Derna održali Biljana Lučić, Sonja Štefanski Zorić i Ivan Filipović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Natalija Ćosić iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu, Lazar Konstantinović, i članovi tima arheološkog Projekta Glac Svetlana Gojković, dr Stefan Pop-Lazić, profesor Ričard Majls i drugi.

Program je podržan od strane Grada Sremska Mitrovica, Mitrovačke gimnazije, Muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i Turističke organizacije Sremske Mitrovice. Opšte informacije o Obrazovnom programu dostupne su na sajtu Projekta Glac http://www.glacproject.com/obrazovanje-i-saradnja.

Arheološki projekat Glac je višegodišnji projekat koji podrazumeva iskopavanje, istraživanje, konzervaciju i prezentaciju značajne rimske građevine izvan Sremske Mitrovice (antičke rimske prestonice Sirmijuma) u severozapadnoj Srbiji.
Vodeći partneri na Projektu su Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Ambasade Australije u Beogradu i Mitrovačke gimnazije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *