KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU AUTO-PUTA BEOGRAD SARAJEVO

Gradske vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva BiH položili su kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd Sarajevo, kod mosta preko Save u Sremskoj Rači.

Kako je prilikom otvaranja radova na izgradnji auto-puta koji će povezati Srbiju i BiH rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovo je istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

„Za nas ovo jeste istorijski događaj, od 1945. godine svi putevi sa BiH uglavnom su bili loši kao da je neko narode na ovom području kažnjavao i danas je prilika da pokažemo da sami možemo da uređujemo svoje odnose i zato danas počinje jedan od najvažnijih događaja u region. Put nam daje mogućnost da se razumemo i oprostimo bez jeda i zazora. Nemati put sa komšijom znači ili veliki zid ili provalija i razlika sumnji i mržnji. Hoćemo da nam budu bliži i Bjeljina i Brčko i Sarajevo i Višegrad. Hoćemo da Bošnjaci iz Novog Pazara lako dođu do Sarajeva, ali i da Srbi iz Beograda dođu do Gackog i Nevesinja”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Nije u našem odnosu bitno ko je koje vere i ko je veliki, a Turska je mnogo veća, i zato hvala predsedniku Erdoganu. Bitna je želja da se još više povežemo i bitan je zajednički interes. O ovom putu će se pisati i biće on obeležen kroz istoriju, a razlog je što danas radimo nešto što smo morali mnogo ranije. Nemamo više prava na grešku i moramo da uradimo sve da bi nam budućnost bila bolja od prošlosti”, rekao je predsednik Vučić i zahvalio se narodu na podršci koju mu daju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se okupljenima rečima: „Most preko Save čiji temelj danas postavljamo vidimo kao most prijateljstva jer ima posebnu vrednost za ceo region. Imamo velika očekivanja kada je u pitanju realizacija ovog projekta i nadam se da će radovi biti u što kraćem roku završeni. Republika Turska će nastaviti da ulaže u Srbiji i region. Jedini cilj Turske je uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu. Nikada ne smemo da zaboravimo da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretrpele velike bolove i patnje plaćajući velike cehove. Mi smo danas svi zajedno svedoci jednog istorijskog trenutka među našim zemljama. Veoma sam ponosan jer se danas okončava 12 važnih projekata. Početkom 2018. u Istanbulu sam imao sastanaka sa mojim dragim prijateljem Vučićem i gospodinom Izetbegovićem i taj sastanak je otvorio put za realizaciju ovog projekta. Odmah nakon tog sastanka smo uložili velike napore kako bi realizovali projekat mira na Balkanu”.

Prisutnima su se obratili, poed pomuetih još i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući BiH Željko Komšić i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Prisutni zvaničnici svečno su označili početak radova pristikom na taster kojim je pokrenuto postavljanje kamena temeljca.

Pripremni radovi na izgradnji na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači auto-puta Beograd-Sarajevo počeli su krajem avgusta raščišćavanjem terena i izgradnjom kampa izvođača pored Kuzmina. Kroz mesta naše opštine Kuzmin, Bosut i Sremsku Raču dnevno prođe nekoliko hiljada vozila na putu prema BiH, a za dve i po godine će moći da putuju sigurnije i brže modernom saobraćajnicom najvišeg putnog ranga. Početak te saobraćajnice predviđen je u blizini postojeće tzv. denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz Kuzmin i Bosut do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače.

Predviđena je izgradnja mosta preko reke Save kod Sremske Rače, u dužini oko 1,3 kilometara i novog graničnog prelaza.

Auto-put Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača (granica sa BiH) – Bijeljina i Požega – Kotroman (granica sa BiH). Deonica Sremska Rača – Kuzmin biće duga oko 18 kilometara, a vrednost izgradnje je oko 220 miliona evra. Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je, da podserimo, 19. decembra 2018. godine u Beogradu. Vrednost tog ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin – ukupno 225 miliona evra – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman – 25 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *