I DALJE MALI ODAZIV ŽENA NA MAMOGRAFIJU

Zdravlje

U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a u Srbiji će svaka 12. žena tokom života oboleti od te teške bolesti.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo njih odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje.

Zbog nedostupnosti mamografije, prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je ove godine kupila pokretni mamograf. Cilj projekta je bio da se ženama u seoskim sredinama omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom, bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

Za tri meseca u tri opštine pregledane su 1402 žene, a njih 75% izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji. Nažalost, kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto lečenje.

Zbog toga je Pokrajinska vlada za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se što većem broju žena koje imaju preko 40 godina omogući ovaj važan dijagnostički pregled.

U znak podrške, a u susret Svetskom danu borbe protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji godišnje umre 1600 žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *