ZASADI DRVO – ŠTA NAM TEŠKO

Gradske vesti

Ruralni centar „Sova“ realizuje volontersku akciju „#ŠtaNamTeško“ u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Centrom za građansko delovanje, Narodnim parlamentom i Pokretom gorana Vojvodine. Ova akcija je sufinansirana kroz program „Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Tako je u okviru akcije u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Salašu Noćajskom održana radionica, gde su učenici iz Salaša Noćajskog zajedno sa učiteljicama Mirom i Jasminom rasađivali aromatično bilje, upoznali se sa ulogom aromatičnog bilja u prirodi, bitnosti pčela i insekata, razlozima ozelenjavanja javnih površina i osnovama kompostiranja.

Iste radionice biće održane i u vrtiću Zvezdica sa starijom grupom i u vrtiću Stonogica sa starijom grupom.

Za četvrtak, 28. novembar planirano je ozelenjavanje dvorišta škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Noćaju, Srednje ekonomske škole „9.maj“i Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici.

Kako ističe Marko Cvijanović iz Ruralnog centra „Sova“ važnost ovih akcija ogleda se u činjenici da učenici završnih razreda sadnjom drveća u dvorištima svojih škola ostavljaju legat budućim generacijama i  zajedno sa drugim sličnim akcijama doprinose smanjenju karbonskog otiska generacije.

– U dogovoru sa saradnicima odlučeno je da se akcija pojača i u nju uključe deca iz vrtića i nižih razreda, sa ciljem povećanja ekološke svesti i ljubavi prema prirodi. Svako drvo i svaka sadnica se računa – izjavio je Marko Cvijanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *