JAVNO ČITANJE DRAME „FLEISCHMAN“ U POZORIŠTU

Kultura

Pozorište “Dobrica Milutinović” i Centar za kulturu mladih vas pozivaju na javno čitanje drame Fleischman čiji je autor Stefan Tajbl, a koje će biti održano u utorak, 03. decembra sa početkom u 20 časova u Pozorištu “Dobrica Milutinović”.

Javno čitanje drame je oblik pozorišnog čina koji je “manje od predstave, a više od probe” jer glumci u jednoj intimnoj i opuštenoj atmosferi čitaju komad, upotrebljavajući sve svoje veštine kako bi publici na pravi način dočarala tekst.

Drama Fleischman je nastala po stvarnim motivima iz istorije Drugog svetskog rata u Sremskoj Mitrovici, gde je u fokusu jevrejska porodica Flajšman i zloglasan podrum njihove kuće. Lica i događaji su izmenjeni u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove, ali prepoznatljivi su i podsećaju na neljudsko ratno doba.

Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. na istom mestu, na pragu novog veka dva mladića pokušavaju da otvore kafić zanimljivog naziva “Gvožđara” i obezbede ličnu egzistenciju. Postavlja se pitanje šta je to gvozdeno, naša sposobnost da zaboravimo ili da opstanemo?

Javno čitanje je režirao Nemanja Leković, producentkinja je Milica Milićević, a čitaju glumci: Nikola Janovišević, Jelena Lončar, Aleksandra Pejić, Uroš Mladenović, Aleksandar Sarapa i Srđan Kner.

Ulaz je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *