BRNABIĆ: SREMSKA MITROVICA LOKALNA SAMOUPRAVA ZA PRIMER

Gradske vesti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da plan “Srbija 2020-2025” predviđa ulaganje 60 miliona evra u vrtiće, pri čemu će do kraja ove godine u 15 lokalnih samouprava biti izgrađeni objekti za tu namenu, koji će moći da prime više od 2.200 dece.

Brnabić je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji vrtića “Pčelica” u Laćarku, navela da se očekuje da radovi, čiji završetak je planiran za novembar, budu gotovi i pre roka, i da nakon toga više neće biti lista čekanja.

Ona je naglasila da je prioritet Vlade Srbije ulaganje u predškolsko obrazovanje, te se najveći niz mera odnosi na te ustanove.

Prema njenim rečima, Vlada je dala saglasnost za zapošljavanje 2.000 ljudi samo u predškolskim ustanovama, a cilj je i da se poveća broj zaposlenih.

Ministru prosvete sam dala jasan zadatak da svi zaposleni u bilo kojoj oblasti obrazovanja, a koji godinama imaju ugovore na određeno, budu primljeni u stalni radni odnos, rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila na to da je prethodnih godina cilj Vlade bio da budu povećane plate i u predškolskim ustanovama.

-Mi smo prošle godine prvi put iz budžeta Srbije prebacili novac nekim lokalnim samoupravama kako bi mogle da povećaju plate zaposlenima. Sremska Mitrovica je, recimo, bila u mogućnosti da to sama isprati, bez finansijske podrške Vlade – naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Sremska Mitrovica ima snažnu i stabilnu lokalnu samoupravu, koja je pokazala kako brzo može da se radi i da se razvija opština.

-Takođe, ta opština ima dobar budžet, sredstava za kapitalne investicije i nezaposlenost manju od pet odsto – istakla je Brnabić, uz napomenu da je pre deset godina stopa nezaposlenosti u Sremskoj Mitrovici iznosila 38 odsto.

Premijerka je, pre posete vrtiću u Laćarku, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem obišla najveću fabriku za proizvodnju armature na Balkanu “Metalfer”.

Ona je posetila novi pogon ove fabrike, vrednosti 60 miliona evra, čija je izgradnja u toku. Pogon će biti završen do 20. marta, a u njemu će biti zaposleno 50 ljudi. Fabrika, inače, u postojeća dva pogona zapošljava približno 150 radnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *