DR GORAN IVIĆ, MITROVAČKI HIRURG JEDINI U REGIONU RADI TRANSANALNU ENDOSKOPSKU OPERACIJU

Zdravlje

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovica jedina je bolnica u Srbiji u kojoj se već 16 godina uspešno koristi inovatativna hirurška metoda odstranjivanja uglavnom benignih tumora završnog dela debelog creva. Primarijus dr Goran Ivić, specijalista opšte hirurgije jedini u regionu radi transanalnu endoskopsku mikrohirurgiju, a nedavno je jednu takvu operaciju izveo i u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci. koja je uredno prošla.

Ivić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je operisan pacijent od 58 godina sa benignom promenom na rektumu, da je operacija bila zahtevna, ali da je dobro prošla i da se pacijent budi.

„Ovakvi zahvati su najveći benefit za pacijente, jer nema bolova i rano se izlazi iz bolnice“, pojasnio je Ivić.

On je dodao da je oporavak od ovakvih operacija kraći, a da u estetskom smislu nema postoperativnih ožiljaka.

“Ova vrsta hirurgije ima usko polje indikacija i nije pogodna za sve pacijente sa malignim oboljenjima završnog debelog creva“, dodao je Ivić.

Ivić je naglasio da je UKC u Banjaluci izvanredno opremljen, te mu je bilo zadovoljstvo raditi u takvim uslovima, koji zadovoljavaju svetske standarde.

Karcinom debelog creva je drugi je vodeći uzrok od kojeg obolevaju i muškarci i žene. U februaru, mesecu borbe protiv raka, važno je znati na koji način ovu poražavajuću statistiku promeniti. Kako navodi dr Ivić, u Srbiji od karcinoma debelog creva najčešće obolevaju muškarci između 70 i 74 godine starosti, a kod žena se najčešće ova bolest javlja nakon 75.godine života. Rizik od pojave raka debelog creva se smanjuje održavanjem idealne telesne težine, pravilnom  ishranom sa dosta voća, povrća , vlakana i ribe umesto crvenog mesa i fizičkom aktivnošću.

Izvor atvbl.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *