DODELOM SERTIFIKATA OBELEŽEN SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Gradske vesti

Povodom Svetskog dana civilne zaštite u Gradskoj kući uručeno je 180 uverenja građanima, koji su prošli obuku u toj oblasti. Organizator događaja bila je Radna grupa Grada Sremska Mitrovica za civilnu zaštitu.

Obeležavajući 1. mart, Dan civilne zaštite polaznicima kursa osnovne obuke, uručena su uverenja i sertifikati kao i zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su učestvovali u obuci, ukupno je uručeno 208 diploma.

– Civilna zaštita ima poseban značaj jer naša deca u školama nemaju dovoljno obuke i znanja o vanrednim situacijama, takođe i vojni rok se služi dobrovoljno, tako da mladi nisu obuhvaćeni kroz te vrste rada. Ljudi koji su prošli ovu obuku činiće dobru i kvalitetnu bazu za neko buduće vreme – izjavio je predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković i istakao da je u 2019. najkritičniji deo grada, u slučaju potrebe, zaštićen je pokretnim panelima na oko 1.100 metara obale reke Save.

-Važno je da imamo potpisan protokol o praćenju nivoa vodostaja u prekograničnom regionu sa Hrvatskom i BiH, istakao je Janković, što je urađeno kroz dva projekta iz IPARD fondova. Grad je obezbedio i opremu za spasilačke akcije, nabavljeni su čamci, specijalizovani čamci za spasavanje inbvalidnih lica, agregati i prateći materijali – istakao je Janković.

Dragan Civrić, u ime Radne grupe za civilnu zaštitu Grada Sremska Mitrovica je rekao da je u prethodne dve godine Sremska Mitrovica prednjači u ovoj oblasti kako po regulativi, tako i po efektivnom radu na terenu.

-Osposobljavamo ljude za vanredne situacije jer kako vreme nalaže, kako se stvari odvijaju, sve veća uloga će biti civilne zaštite, odnosno uloga građana na terenu, dok ne dođe hitna pomoć ili dok ne dođe vatrogasna jedinica, građani koji su osposobljeni mogu sami da rešavaju probleme i da umanje štetu ukoliko je bude bilo – izjavio je Civrić.

Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta jedan je od organizatora edukacija civilne zaštite.

– Četvrtu godinu zaredom Crveni krst odaziva na poziv sa zadovoljstvom Sektora za obuku pripadnika civilne zaštite iz prve pomoći. Prva pomoć i jeste jedno od javnih ovlašćenja Crvenog krsta koji edukuje sve naše sugrađana takođe i pripadnike civilne zaštite. Edukovani i volonteri odnosno predavači prve pomoći su kroz radionice, predavanja i treninge obučavali pripadnike – rekla je Jovančević.

Radi se i dalje na edukaciji građana da vode računa o svojoj okolini i podizanju ekološke svesti, pored ostalog, kako kažu nadležni, da bi i kanalska mreža uvek bila prohodna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *