RASPISANI PARLAMENTARNI, POKRAJINSKI I LOKALNI IZBORI

IZBORI 2020.

Izbori u Srbiji biće održani 26. aprila 2020. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković lokalne izbore, dok su pokrajinski raspisani dan ranije.

„Biće dovoljno vremena da svi predstave programe, želim svima uspeh, ne mogu sada da govorim kao stranački funkcioner. Naravno, biće povišenih tonova i strasti, uvek ih je bilo, ali je važno da sve protekne u demokratskoj atmosferi i u miru“, izjavio je Vučić uoči raspisivanja izbora.

Oko 6.8 miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima. Glasački listići na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji biće roze boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biće tirkizni, odlučila je krajem januara Republička izborna komisija.

Ministarstvo za državnu upravu trenutno sastavlja jedinstven birački spisak na osnovu lista koje su sastavile lokalne vlasti. Lista bi trebalo da bude završena 20 dana pred izbore i tada će se znati tačan broj birača.

Jedinstvena lista znači da će glasači moći da dobiju glasačke listiće na bilo kojem biračkom mestu u zemlji. Do 2012. godine, glasači su mogli da glasaju samo u registrovanom mestu prebivališta. Tako osoba koja se prijavila kao stanovnik beogradske opštine Vračar, nije mogla da glasa nigde drugde.

Na parlamentarnim izborima građani Srbije biraće 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine. Čitava Srbija je jedna izborna jedinica. Zastupnici se biraju kroz sistem proporcionalnog predstavljanja na listi stranaka.

Broj mesta se dodeljuje srazmerno broju glasova dobijenih na svakoj listi, a primenjuje se sistem najviših koeficijenata. Ako dve ili više lista imaju isti koeficijent, mesto dobija lista sa većim brojem glasova.

Na svakoj listi, svaki treći kandidat mora da bude onog pola koji je na listi manje zastupljen. Ako 30 odsto ili više poslanika nisu predstavnici manje zastupljenog pola, lista se neće uzimati u obzir i stranka neće moći da ima poslanika.

Od februara ove godine, partije moraju da osvoje tri odsto glasova kako bi ušle u skupštinu. Ovo se ne odnosi na stranke koje predstavljaju etničke manjine.

Pokrajinski izbori održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu u Autonomnoj pokrajini Vojvodine. Bira se 120 poslanika. Sistem je isti kao i za opšte izbore. Broj mesta se dodeljuje putem proporcionalnog sistema, a cenzus je tri odsto za sve učesnike, osim za stranke nacionalnih manjina. Svaki treći kandidat na listama mora biti pripadnik manje zastupljenog pola.

I u Sremskoj Mitrovici su raspisani izbori za lokalni parlament koji broji 61 odbornika. Koje će sve strake predati izborne liste i za koga će stanovnici Grada Sremska Mitrovica moći da glasaju saznaćemo u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *