OBELEŽEN SVETSKI DAN BUBREGA

Zdravlje

Svetski dan bubrega 12. mart obeležen je u odseku za hemodijalizu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, druženjem sa pacijentima i podelom promotivno-edukativnog materijala, čiji sadržaj ukazuje na značaj prevencije i načine lečenja bubrežnih bolesti.

Predsednica Udruženja bubrežnih invalida Srema Violeta Srbljanin, izjavila je, da je Udruženje bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica, osnovano 2011.godine, sa ciljem pomoći u pružanju zdravstvene i socijalne zaštite kao i uključivanja u društvene tokove pacijenata, korisnika zdravstvene zaštite, koji se leče na hemodijalizi.

Početak rada ovog Udruženja obeležilo je stručno predavanje Dr Anice Cvetičanin, o temi „Visok fosfor – opasnost kod pacijenata na hemodijalizi”. Od osnivanja do danas, članovi udruženja redovno učestvuju na brojnim sportskim takmičanjima, odakle donose veliki broj medelja i pehara. Iako stoprocentno invalidi, maksimalno su uključeni u sve oblike društvenog i javnog života. Nekoliko puta odlazili su da gledaju predstave u beogradskim pozorištima, mitrovačkom pozorištu, posetili su Sajam knjiga u Beogradu, posetili  zoo vrtove, koncerte, a veoma česta su i druženja povodom obeležavanja značajnih datuma.

Takođe je Udruženje veoma aktivno i u organizaciji stručnih predavanja i sastanaka, koje pacijentima na hemodijalizi pomažu u lakšem savladavanju bolesti sa kojom su suočeni. Predavanja su imali lekari specijalisti sa odeljenja hemodijalize dr Brankica Savić, šef odseka hemodijalize, dr Danijela Salatić, dr Anica Cvetičanin koja je sada u penziji, dr Jelica Vučenović-nefrolog, dr Snežana Baričević i glavna sestra Spomenka Knežević.

Redovni su učesnici velikih godišnjih skupština čiji je organizator Savez bubrežnih invalida Vojvodine.

Sve navedeno govori u prilog činjenici da je Udruženje bubrežnih invalida veoma aktivno i maksimalno posvećeno pacijentima kako bi kvalitet njihovog života bio na mnogo višem nivou, ističe Violeta Srbljanin.

Zahvaljujući brojnim donacijama odeljenje hemodijalize u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica ima veoma dobre uslove za boravak onih koji se svakodnevno dijaliziraju sa područja celog Srema, a samo u prošloj godini, obavljeno je ukupno 19.186 dijaliza, što je blizu 1.600 dijaliza mesečno. Tako su od početka godine dobili sedam TV aparata, medicinsku opremu i aparate, kao i pomagala koje se koriste u svakodnevnoj praksi.

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u martu mesecu. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega „Zdravlje bubrega svima i svuda – od prevencije do otkrivanja i ravnopravnog pristupa lečenju” ima za cilj podizanje svesti o rastućem opterećenju bubrežnim bolestima širom sveta i promovisanje zdravlja stanovništva kroz osiguravanje univerzalnog, održivog i ravnopravnog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenje nejednakosti u zdravlju među različitim socijalno-ekonomskim grupama stanovništva. Konkretno, kampanja 2020. naglašava važnost preventivnih intervencija za sprečavanje nastanka i napredovanja bubrežnih bolesti.

U našoj zemlji 10.749 osoba se bolnički lečilo zbog oboljenja bubrega u 2018. godini, a od tog broja 6.196 osoba se bolnički lečilo zbog hronične bubrežne insuficijencije. Iste godine je umrlo 752 hospitalizovanih osoba zbog bolesti bubrega, od kojih je 70 odsto umrlo zbog hronične bubrežne insuficijencije.

Primarna prevencija uključuje promovisanje zdravih stilova života, uključujući fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, kao i skrining bolesnika pod povećanim rizikom za nastanak hronične bubrežne insuficijencije.

Ovogodišnja kampanja je usmerena na zalaganje da se implementiraju konkretne mere prevencije u svakoj zemlji koje uključuju:

– fokus na primarnu zdravstvenu zaštitu, podizanje svesti i edukaciju, uključujući osnaživanje pacijenta;

– integrisanje prevencije hronične bubrežne bolesti u nacionalne programe hroničnih nezaraznih bolesti kako bi se pružile sveobuhvatne i integrisane usluge, koje su ključne za poboljšanje ranog otkrivanja i praćenja hronične bolesti bubrega na nacionalnom nivou;

– zalaganje donosilaca odluka, čitavog društva i multisektorsku saradnju u cilju promo- cije značaja prevencije bubrežnih bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *