SMANJUJE SE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Zdravlje

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da su od poslednjeg izveštaja do danas u našoj zemlji testirani uzorci 3.281 osobe, pri čemu su 224 laboratorijska nalaza pozitivna na koronavirus, dok su četiri osobe preminule.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirao da je do sada ukupno hospitalizovano 3.266 pacijenata, uz napomenu da se 103 osobe nalaze na respiratoru, a do sada je sa mehaničke ventilacije skinuto njih 73.

On je naveo da je u Republici Srbiji ukupno testirano 48.636 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su četiri osobe, od kojih su tri muškog, a jedna osoba ženskog pola, ukazao je ministar i dodao da je od početka epidemije preminulo ukupno 134 ljudi, a da ukupan broj izlečenih građana iznosi 1.025.

Lončar je naveo da na današnji dan ukupan broj zdravstvenih radnika pozitivnih na koronavirus iznosi 622, a na osnovu kliničke slike njih 420 je bilo, ili se nalazi, na bolničkom lečenju.

Od ukupnog broja pozitivnih na ovaj virus u Srbiji, kako je ukazao, zdravstveni radnici čine 8,74 odsto.

On je, govoreći o situaciji u gerontološkim centrima, rekao da su 493 korisnika pozitivna, kao i 111 zaposlenih.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da nema razlike u podacima o epidemiji koronavirusa koje saopštava Krizni štab Vlade Srbije i onih koje objavljuju lokalni krizni štabovi, istakavši da se jedino razlikuje vreme njihovog objavljivanja.

On je objasnio da lokalni štabovi ranije ažuriraju podatke i da ih objavljuju pre nego što ih ažurira Krizni štab Vlade Srbije, koji podatke objavljuje u 15 časova.

Lončar je potvrdio da među sveštenicima ima pozitivnih na koronavirus, i dodao da su neki od njih na bolničkom lečenju, kao i da epidemiolozi i nadležni utvrđuju kada i kako su se oni zarazili.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović istakao je da su današnji rezultati dosta dobri i da govore u prilog tome da preduzete mere i napor koji je učinilo čitavo društvo da suzbijemo ovu epidemiju daju rezultate.

Stevanović je naglasio da je izuzetno važno da imamo sve manji broj obolelih, odnosno da u ukupnom procentu testiranih broj pozitivnih rezultata polako opada.

Ovo ne sme da nas zavara da pomislimo da se epidemija završila, upozorio je on i ocenio da smo stavili epidemiju pod kontrolu, ali da će nam biti potreban izvestan vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati i da se spreči eventualno novo povećanje broja obolelih.

Uspeli smo za sada da stvar držimo pod kontrolom, ali nam je i dalje potreban veliki oprez, poštovanje svih mera i saradnja svih u našoj zemlji da bismo ovaj trend uspeli da održimo i da na kraju, kada broj obolelih bude mali, možemo da kažemo da smo uspešno završili kompletan posao, ponovio je Stevanović.

On je upozorio na to da i dalje moramo da mislimo o tome da epidemija može da se vrati, odnosno da se broj obolelih poveća ako budemo pokazali neozbiljnost u sprovođenju mera i njihovom poštovanju.

Doktor Srđa Janković istakao je da je pozitivan trend u suzbijanju ove epidemije očigledan i da nema nikakve sumnje da stvari idu povoljnim tokom, ali da treba imati u vidu da taj tok nije unapred predodređen, već da zavisi od onoga što mi svi zajedno radimo.

Janković je dodao da moramo nastaviti sa sprovođenjem mera, uz popuštanja i olakšanja koja su omogućena ovim tokom i koja se rade promišljeno i sistematično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *