UNIVERZALNA ZAŠTITNA MASKA SA IZMENLJIVIM FILTEROM PROMOVISANA U GRADSKOJ KUĆI U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Regionalna razvojna agencija “Srem” razvila je prototip i otpočela serijsku proizvodnju univerzalne zaštitne maske sa izmenljivim filterom čija je osnovna namena fizička zaštita lica i disajnih organa od kapljičnih infekcija. Osnovni razlog pokretanja projekta izrade maske jeste sprečavanje širenja pandemije Covid19 u Srbiji.

Mladi inovatori su zaštitnu masku koncipirali tako da služi za višekratnu upotrebu. Pored prilagođenosti ergonomiji lica i njenom dobrom prijanjanju, maska ima izmenljivi filter čiji se prostor popunjava pamučnim tuferima, koji dokazano sprečavaju prolazak čestice virusa Covid19, i daju sigurnost korisniku. Isto tako, filterski prostor može da se popuni i drugim vrstama materijala koje svako ima u svom domu, a koji su takođe efikasni u velikom procentu. Konceptom je predviđeno da zamena filtera bude jednostavna i da može da se ponavalja neograničen broj puta u skladu sa potrebama korisnika. Maska je izrađena od materijala koji se koristi u medicini i može svakodnevno tretirati bilo kojim dezinfekcionim sredstvom (alkohol, etanol i sl.), a isto tako i oprati u toploj vodi koristeći običan sapun, te je tako ponovo spremna za upotrebu.

Maska je izrađena od plastičnog materijala, a izradu alata za brizganje i prve proizvodne serije finansirao je Grad Sremska Mitrovica koji je, kao jedan od osnivača RRA “Srem”, prepoznao značaj ovakvog projekta za lokalnu samoupravu i njene građane. Prve serije od 5.000 komada maski biće dodeljene gradskim javnim preduzećima i ostalim javnim službama u gradu, prvenstveno radnicima koji su u direktnom kontaktu sa građanima (šalter sale, uslužni centri). Maska će biti dostupna i širem broju korisnika, s obzirom na to da je postignuta masovna proizvodnja koja se vrlo lako može prilagoditi većoj potražnji. I pored najavljenog ukidanja vanrednog stanja, mera obaveznog nošenja zaštitne opreme (maski, rukavica…) još neko vreme će ostati na snazi.

Promociji maske u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su Petar Samardžić, član gradskog Štaba za vanredne situacije, Milan Mirić, direktor RRA “Srem”, Tomislav Janković, član Skupštine RRA “Srem” ispred Grada Sremska Mitrovica, kao i Nikola i Nemanja Bamburać- mladi inovatori iz “NBreakers tima”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *