EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM, PRIDRŽAVAJMO SE PROPISANIH MERA

Gradske vesti

Na teritoriji Srema broj obolelih od koronavirusa je u porastu, ali je epidemiološka situacija i dalje kontrolisana, iznela je danas dr Nada Zec Petković, direktorka Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

U poslednja dva dana, 13 i 14. jula testirano je ukupno 113 građana Srema, od kojih je 31 pacijent kovid pozitivan. Od broja obolelih 11 pacijenata je sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.

-U celom Sremu imamo 184 zaražena pacijenta, a na teritoriji Sremske Mitrovice 81 lice, te zaraženost iznosi oko devet odsto. U protekla dva dana zabeležili smo 15 izlečenih pacijenata. U Korona centru nalazi se 89 pacijenata, od čega je 57 pozitivno, sa teritorije celog Srema. Od 1. juna do danas ukupan broj testiranih u Zavodu za javno zdravlje je 1.417 osoba. Od 1. do 14. jula stope inficiranih se kreću pet, šest ili sedam pacijenata dnevno na 100.000 stanovnika – rekla je dr Nada Zec Petković.

Prema epidemiološkim podacima veći broj zaraženih lica inficirao se na manifestacijama čak i van Srbije, svadbama, proslavama i zato je dr Zec Petković apelovala još jednom na sve da budu odgovorni i pridržavaju se preporučenih pravila ponašanja.

Kako je rekao Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, trenutno se na respiratorima mitrovačke bolnice nalazi osam pacijenata, oni imaju težu klinički sliku i prosečna starost tih pacijenata je 63 godine. Opšta bolnica Sremska Mitrovica raspolaže sa 20 respiratora.

-U Kovid ambulantu koja se nalazi u Sedmoj zdravstvenoj stanici juče se obratilo 102 pacijenta. S obzirom na to da je ovaj broj nešto povećan nego prethodnih dana, odlučili smo da Kovid ambulanta radi produženo radno vreme od 7 do 20 sati, a nedeljom od 7 do 16 sati. Uveli smo međusmene od 9 do 16 sati, tako neće biti čekanja na pregled. U Kovid centru nisu svi sa kovid infekcijama i imamo pacijente koji su na hospitalnom lečenju iz drugih razloga, ukupan broj pacijenata koji su trenutno smešteni u bolnici je 111 pacijenata – izneo je Mirnić.

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica smeštaju se pacijenti iz celog Srema, dakle ovoj ustanovi gravitira 311.000 stanovnika, čulo se na konferenciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.