EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM, PRIDRŽAVAJMO SE PROPISANIH MERA

Gradske vesti

Na teritoriji Srema broj obolelih od koronavirusa je u porastu, ali je epidemiološka situacija i dalje kontrolisana, iznela je danas dr Nada Zec Petković, direktorka Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

U poslednja dva dana, 13 i 14. jula testirano je ukupno 113 građana Srema, od kojih je 31 pacijent kovid pozitivan. Od broja obolelih 11 pacijenata je sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.

-U celom Sremu imamo 184 zaražena pacijenta, a na teritoriji Sremske Mitrovice 81 lice, te zaraženost iznosi oko devet odsto. U protekla dva dana zabeležili smo 15 izlečenih pacijenata. U Korona centru nalazi se 89 pacijenata, od čega je 57 pozitivno, sa teritorije celog Srema. Od 1. juna do danas ukupan broj testiranih u Zavodu za javno zdravlje je 1.417 osoba. Od 1. do 14. jula stope inficiranih se kreću pet, šest ili sedam pacijenata dnevno na 100.000 stanovnika – rekla je dr Nada Zec Petković.

Prema epidemiološkim podacima veći broj zaraženih lica inficirao se na manifestacijama čak i van Srbije, svadbama, proslavama i zato je dr Zec Petković apelovala još jednom na sve da budu odgovorni i pridržavaju se preporučenih pravila ponašanja.

Kako je rekao Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, trenutno se na respiratorima mitrovačke bolnice nalazi osam pacijenata, oni imaju težu klinički sliku i prosečna starost tih pacijenata je 63 godine. Opšta bolnica Sremska Mitrovica raspolaže sa 20 respiratora.

-U Kovid ambulantu koja se nalazi u Sedmoj zdravstvenoj stanici juče se obratilo 102 pacijenta. S obzirom na to da je ovaj broj nešto povećan nego prethodnih dana, odlučili smo da Kovid ambulanta radi produženo radno vreme od 7 do 20 sati, a nedeljom od 7 do 16 sati. Uveli smo međusmene od 9 do 16 sati, tako neće biti čekanja na pregled. U Kovid centru nisu svi sa kovid infekcijama i imamo pacijente koji su na hospitalnom lečenju iz drugih razloga, ukupan broj pacijenata koji su trenutno smešteni u bolnici je 111 pacijenata – izneo je Mirnić.

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica smeštaju se pacijenti iz celog Srema, dakle ovoj ustanovi gravitira 311.000 stanovnika, čulo se na konferenciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *