POSMATRANJE PTICA NA ZASAVICI

Reportaže

Evropski vikend posmatranja ptica (EuroBirdwatch) je događaj koji se održava od 1993. godine, u preko 40 zemalja sa više od milion učesnika u celoj Evropi. Cilj ove aktivnosti je da se opšta populacija ljudi upozna i nauči nešto više o pticama, njihovom životu, seobi, potrebi za zaštitom vrsta i njihovih staništa.

„Evropski vikend posmatranja ptica“ se održava svake godine tokom prvog vikenda oktobra u organizaciji Društva i upravljača zaštićenih područja na prostoru cele Srbije. Tokom dva dana, 3. i 4. oktobra Društvo je organizovalo ukupno 17 izleta sa 475 učesnika gde je prebrojano 30.328 jedinki ptica u okviru 131 vrste.

U subotu 3. oktobra u Vizitorskom centru rezervata Zasavica je održan Evropski vikend posmatranja ptica ,,EuroBirdwatch 2020”. Organizatori su upravljač i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Predstavnik Društva je okupljenima demonstrirao markiranje (prstenovanje) ptica, a predstavnik rezervata održano je predavanje o rezervatu i opštem biodiverzitetu područja. Na manifestaciji u Zasavici je ukupno učestvovalo 55 osoba. Od ptica ukupno je prebrojano 3.302 jedinke od 51 vrste. Tokom obilaska pašnjaka vidjena je jedna retka prolaznica Anthus cervinus (riđogrla treptaljka) iz tundri sa krajnjeg severa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *