Mirović i Lončar otvorili Internu kliniku i obišli radove na izgradnji blokova B i C Kliničkog centra Vojvodine

Zdravlje

Danas je u Kliničkom centru Vojvodine, posle 60 godina od izgradnje, otvorena kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Reč je o objektu ukupne površine 5.100 kvadratnih metara čiju su rekonstrukciju zajednički finansirali Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, u vrednosti 682,4 miliona dinara.

„Svega ovoga ne bi bilo da u proteklih pet godina Srbija nije uspela da se podigne i promeni, ojačale su njene finansije, porasla ekonomija, čime je obezbeđeno više sredstava za unapređenje našeg zdravstvenog sistema. Inicijativom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uz rad Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, uspeli smo da realizujemo ovaj projekat i rekonstruišemo klinike za interne bolesti i ovo je veliki dan za nas“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska klinika i radova na izgradnji blokova B i C Kliničkog centra Vojvodine.

On je naveo da su dobri ekonomski pokazatelji učinili da u zdravstvenom sistemu Srbije dobijemo mnogo veći kvalitet nego ranije, što je veoma važno za sve građane.

„Novi objekat blokova B i C imaće oko 30.000 kvadrata i više stotina ležajeva, a veoma brzo počinju i radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Kikindi. Moramo verovati u našu državu i snagu naše privrede i želimo još brže i snažnije u napredak i razvoj, ne samo zdravstvenog sistema nego čitave naše zemlje“, kazao je Mirović podsećajući da se paralelno sa tim odvijaju i radovi na izgradnji objekta Kamenice 3.

Predsednik je ovom prilikom najavio i izgradnju objekta za potrebe Dečje bolnice u Novom Sadu, čiju će projektnu dokumentaciju finansirati Pokrajinska vlada.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da zdravstveni sistem Srbije i država Srbija ne liče na ono na šta su ličili pre nekoliko godina, napominjući da je Interna klinika primer za to.

„Danas smo ovde u Kliničkom centru Vojvodine pokazali da je ovo druga dimenzija zdravstvenog sistema i naše države, i kada je reč o opremi, i kada je reč o ulaganju u infrastrukturu i usavršavanje medicinskog osoblja“, naveo je Lončar.

Direktorka Kliničkog centra prof. dr Edita Stokić izjavila je da je kapacitet rekonstruisanih klinika za interne bolesti 163 postelje, te da je samo u tom objektu zaposleno 100 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara.

„Godinu završavamo ovim događajem koji je od velike važnosti za naš zdravstveni sistem. Klinički centar Vojvodine čine ljudi, iskustvo i tradicija, a savremena oprema je ključ našeg poslovanja“, rekla je dr Stokić, ističući da je tokom 2019. godine u KCV obavljeno dva miliona ambulantnih usluga, i hospitalizovano 40.000 pacijenata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je Republičkoj i Pokrajinskoj vladi na ovoj velikoj investiciji, ocenjujući da je reč o impozantnom objektu koji je ponos Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Obilasku Kliničkog centra Vojvodine prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *