OBEZBEĐENI PREDUSLOVI ZA POČETAK MASOVNE VAKCINACIJE

Zdravlje

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da će biti dovoljno vakcina na raspolaganju za sve građane koji budu želeli da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Brnabić je prilikom posete Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“, u kojoj je počela vakcinacija zdravstvenih radnika, naglasila da Srbija ima dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi.

Verujem da će samo taj broj biti dovoljan, ali ako bude potrebno imaćemo dodatne količine, rekla je premijerka i dodala da se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici.

Ona je ukazala na to da je do sada vakcinisano približno 9.300 osoba u prve dve prioritetne kategorije – gerontološki centri i zdravstveni radnici, što je zadovoljavajući nivo.

Premijerka je navela da je planirano da se u narednim danima ubrza program vakcinacije građana, napomenuvši da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu imunizaciju, koji će iduće nedelje usvojiti Krizni štab.

Brnabić je izrazila očekivanje da će do kraja iduće nedelje na Beogradskom sajmu biti otvoren prvi punkt za vakcinaciju, dodavši da će od sutra građani moći da se prijavljuju na sistem preko kojeg će moći da iskažu želju da se vakcinišu.

Taj sistem uspostavljen je u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, rekla je predsednica Vlade i dodala da će građani od četvrtka, 14. januara, moći i preko kontakt centra da se prijave.

Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije, objasnila je ona.

Premijerka je prenela da Srbija sutra dobija 18.525 dodatnih doza vakcine Fajzer-Biontek, istakavši da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona doza vakcine Sputnjik V.

Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom, poručila je predsednica Vlade i dodala da će Srbija do kraja januara imati dva miliona doza vakcina različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra, pri čemu se u februaru očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja u Evropi koja će to završtiti, istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade je najavila i da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će biti ili usvojene nove mere ili doneta odluka o produženju postojećih mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek istakao je da se nastavlja imunizacija građana širom zemlje, u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima.

On je naveo da je počela vakcinacija i u nekovid bolnicama, a danas je bila želja da počne vakcinacija zdravstvenik radnika koji leče decu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *