DUNAVSKA MEDIJSKA MREŽA – NOVI PROJEKAT RADIO-TELEVIZIJE VOJVODINE

Zabava

Radio-televizija Vojvodine pokrenula je novu platformu pod nazivom „Dunavska medijska mreža“, koja za cilj ima razmenu multimedijalnih sadržaja medijskih servisa i produkcijskih kuća podunavskog regiona.

Portal Dunavske medijske mreže predstavlja prostor gde će produkcijske i medijske kuće podunavskog regiona postavljati i razmenjivati multimedijalne sadržaje, koje će potom emitovati na svom programu. Na taj način, medijski profesionalci će imati priliku da svoje projekte prikažu u svim zemljama članicama mreže. Sa druge strane, gledaocima  iz država podunavske regije će putem njihovih nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV stanica biti predstavljen bogat i raznovrstan program. Za početak, biće dostupne dokumentarne emisije u trajanju do šezdeset minuta i fotografije. Uskoroće biti dostupni i audio sadržaji, kao i najnoviji kulturni, umetnički, ekonomski, društveni, sportski, ekološki i mnogi drugi sadržaji.

– Skoro deset godina je stara ideja da Radio-televizija Vojvodine postane centar informisanja u Podunavlju. 2010. godine smo organizovali jednu veliku medijsku konferenciju na kojoj je trista subjekata iz Podunavlja izrazilo spremnost da Radio-televizija Vojvodine preuzme tu ulogu. Tada nismo bili spremni da operativno preuzmemo tu ulogu,bili smo u neuslovnim prostorima. Sada, kada smo napravili zgradu, kada smo sazreli kao kuća, mi krećemo u formiranje podunavskog portala, koji treba da se razvije u medijsku mrežu Podunavlja. Imamo kvalifikovane kolege koje to mogu da rade – kazao je generalni direktor Radio-televizije Vojvodine, dr Miodrag Koprivica.

Nije slučajno zašto je baš Radio-televizija Vojvodine centar koji povezuje podunavske medije – program RTV-a uređuje se i emituje na šesnaest jezika, od čega je najmanje osam podunavskih.

– Imamo ljude koji su završili fakultete iz te branše, od Bratislave, Budimpešte, Bukurešta…, koji mogu na svojim maternjim jezicima doprineti da taj portal zaživi – kazao je Koprivica i dodao:

– Ova godina koja nije bila dobra ni po čemu, za nas je bila dobra po tome što smo završili zgradu u koju smo se uselili, što smo postali, ponovo, članica Evropske radiodifuzne unije, EBU-a,  što smo sada spremni da krenemo sa ovim podunavskim portalom.

Radio-televizija Vojvodine emituje program na, čak, 16 jezika i želi da to nesvakidašnje bogatstvo uveća i podeli sa drugim medijskim kućama. Naša nova zgrada na talasima Dunava biće adresa upoznavanja i spajanja različitih država, naroda, kultura, vera, regija, gradova, a Radio-televizija Vojvodine most koji spaja sve ljude sa njegovih obala.

– Verujemo da su multikulturalnost i multijezičnost velika bogatstva naše prelepe Srbije, a Radio-televizija Vojvodine  je pravi primer toga. Želimo da brižljivo negovani i čuvani biser podelimo sa svima u podunavskom regionu, odnosno,  u Dunavskoj medijskoj mreži. Takođe, želimo da zamolimo naše partnere da kroz objektive kamera i fotoaparata na najlepši način predstave svoje zemlje, regije, gradove, narode i kulture – kazao je Ladislav Lazić, rukovodilac Sektora za upravljanje Medijskom mrežom podunavskih zemalja.

– To nije komercijalni projekat,to je mesto koje okuplja ljude iz Podunavlja koji se bave ovim poslom –  bilo da su velike medijske kuće, medijski profesionalci, proizvođači medijskih sadržaja, ili emiteri, svi oni imaju mogućnost da preko našeg portala razmenjuju svoje programe – zaključio je Koprivica.

Portal Dunavske medijske mreže dostupan je na sajtu www.rtv.rs u odeljku dmn.rtv.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *