NEDELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Zdravlje

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti.

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mestu po učestalosti obolevanja u Vojvodini. Svakog dana u pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću.

Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primenjuje u lečenju karcinoma grlića materice,a odnedavno, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ova ustanova jedina u Srbiji poseduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.

Standardni protokol podrazumeva da se ginekološki tumori uglavnom leče kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije. Sa ovim aplikatorima skraćuje se vreme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije delove tumora.

Rak grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u poslednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine obeležava se od 18. do 24. januara, a osnovni cilj je podizanje svesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.

Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice, zgrada Pokrajinske vlade biće tokom cele nedelje osvetljena plavo-zelenom bojom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *