NA ČELU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PATRIJARH PORFIRIJE

Reportaže

Na Svetom arhijerejskom saboru za 46. patrijarha srpskog izabran je dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Za njim u manastir dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika. To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Od tada se iguman Porfirije, posebno angažuje i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu „Zemlja živih”, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog“, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je nasledio na katedri Pastirske psihologije. Njegova predavanja posećivali su ne samo studenti bogoslovije već i studenti drugih fakulteta u Beogradu.

Zajedno sa grupom stručnjaka – psihologa, lekara, kriminologa, sociologa – vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova.

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsednik Upravnog odbora, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda „Privrednik”, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. Kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja.

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio-stanice. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Sveti arhijerejski sabor mu 2010. godine poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.

Svoje stručne bogoslovske radove episkop Porfirije je objavljivao u časopisima kod nas i u svetu. Učestvovao je u velikom broju naučnih konferencija i simposiona širom sveta.

Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske crkve i drugih sestrinskih crkava, kao i sveštenstva i monaštva, i blagočestivog naroda.

ČESTITKA PREDSEDNIKA POKRAJINSKE VLADE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku Njegovoj svetosti gospodinu Porfiriju povodom izbora za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, u kojoj se navodi:

Vaša svetosti, u ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime, upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom izbora na tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Uveren sam da su naša sveta Crkva i naš narod, u ovom neizvesnom i izuzetno teškom vremenu, u Vama dobili duhovnog poglavara spremnog i sposobnog da ih vodi kroz sve izazove koje nam ovo vreme donosi.

Verujem, takođe, da ćete svojom mudrošću, iskustvom i posvećenošću odlučujuće doprineti nacionalnom jedinstvu, koje nam je u savladavanju svih tih izazova potrebnije nego ikada do sada.

Neka je srećno i Bogom blagosloveno, na polzu naše Crkve i celog našeg naroda!

ČESTITKA DRAGANE MILOŠEVIĆ PATRIJARHU PORFIRIJU

Vaša Svetosti,

dragi naš Vladiko,

Sa velikom radošću sam primila jučerašnju vest. Srpska pravoslavna crkva, kao jedina srpska institucija sa neprekinutim nizom trajanja, najsnažnije je mesto okupljanja srpskog naroda. Tako je od vremena Žiče, Peći, Sremskih Karlovaca (i na posletku) i Beograda. I tako će i biti. Jer Crkva Hristova i Svetosavska je ta koja nam daje smisao života i postojanja.

Mi smo uvereni da je jedini model savremenog srpskog društva u prevazilaženju svih iskušenja i prepreka, kao i ostvarivanja punoće duhovnog, kulturnog i ekonomskog razvoja model Svetosavski, uvek aktuelan i najbolji putokaz.

Najsrdačnije Vam čestitam izbor za patrijarha srpskog i stupanje na tron našeg oca Svetog Save. Neka Vaš pastirski rad i služba Vaskrslom Hristu bude na duhovnu polzu srpskom narodu, kako u Otadžbini tako i u rasejanju.

Želim Vam dobro zdravlje i sa ponosom kličem: Dostojan!

Na mnogaja ljeta Svjatjejši Vladiko!

Vaše u Hristu čedo,

Dragana Milošević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *