DAN RUŽIČASTIH MAJICA, ŠKOLSKI POLICAJAC OSOBA OD POVERENJA

Gradske vesti

Svaka poslednja sreda u februaru obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ove godine, Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Asocijacijom učeničkih parlamenata organizovala je tribinu pod nazivom „Moja osoba od poverenja – školski policajac“.

Cilj tribine bio je upoznavanje učenika sa problemima vezanim za vršnjačko nasilje, ali i osobama kojima se, u tim slučajevima, učenici mogu obratiti za pomoć. Nasilje je u raznim oblicima  deo naše svakodnevnice. Iz tog razloga, ovakvi programi i akcije su potrebni kako bismo odgojili društvo za bolje i sigurnije sutra.

Dan ružičastih majica je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007.godine pokrenula grupa aktivista u Kanadi  nakon što je  učenik lokalne škole maltretiran od strane grupe vršnjaka, jer je došao u školu obukavši roze majicu, kako bi svojoj majci oboleloj od karcinoma pružio podršku. Nesebičan čin prijateljstva, saosećanja i podrške se desio već narednog dana, kada su njegovi drugovi  iz  razreda došli u školu u roze majicama. Tim činom je roze majica postala zaštitni znak i podrška svakom detetu koje prolazi kroz nasilje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *