NA PODRUČJU GRADA SREMSKA MITROVICA U 2020. SANKCIONISANO UKUPNO 1.850 UČESNIKA U SAOBRAĆAJU KOJI NISU KORISTILI SIGURNOSNI POJAS

Gradske vesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, pokrenulo je kampanju o odgovornom ponašanju učesnika u saobraćaju i obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa.

Na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u toku 2020. godine ukupno je sankcionisano 9.704 učesnika u saobraćaju koji nisu koristili sigurnosni pojas, od tog broja 7.769 su vozači putničkih vozila, 741 suvozači i 1.432 putnika na zadnjoj klupi.

Na području Grada Sremska Mitrovica sankcionisano je ukupno 1.850 učesnika u saobraćaju, od toga su 1.694 vozača, 85 suvozača i 71 putnik na zadnjoj klupi.

Podaci za prva dva meseca ove godine pokazuju da nije ostvaren napredak, niti je povećana svest učesnika u saobraćaju, istakao je Srđan Jeftić, komandir Saobraćajne policijske ispostave u Sremskoj Mitrovici, jer je ukupno sankcionisano 1.478 učesnika u saobraćaju, od toga 1.159 vozača, 120 suvozača i 199 putnika na zadnjoj klupi.

Na području Grada Sremska Mitrovica ukupnoj sankcionisano 342 učesnika u saobraćaju zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, od toga 289 vozača, 33 suvozača i osam putnika na zadnjoj klupi.

– Podsetiću još jednom da jeza nekorišćenje sigurnosnog pojasa podnošenje prekršajnog naloga u iznosu od 10.000 dinara. Bezbednosna sedišta za decu imaju identičnu namenu s obzirom na fizičke karakteristike dece zbog toga je zakonodavac propisao da se deca do 135 centimetara visine prevoze u zaštitnim sedištima. Uputio bih apel u ime Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici svim učesnicima u saobraćaju da koriste sigurnosne pojaseve u cilju zaštite sopstvene bezbednosti, naročito bih na apelovao na roditelje da čuvaju bezbednost svoje dece – dodao je komandir Jeftić.

Ukoliko se dete prevozi na zadnjem sedištu bez bezbednosnog sedišta, kazna je 5.000 dinara, ukoliko se dete prevozi na prednjem sedištu, odnosno na mestu suvozača, u krilu, predviđeno je podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i zaprećena novčana kazna je od 20.000 do 40.000 dinara i šest kaznenih poena za vozače.

Najteži oblik sankcije je kada se dete prevozi u krilu vozača. Za to je zaprećena novčana kazna od najmanje 15 dana zatvora ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara uz 14 kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom u trajanju najmanje osam meseci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *