SERTIFIKATI ZA MITROVČANKE KOJE SU USPEŠNO PROŠLE OBUKU PUSTOVANJA

Gradske vesti

Uz podršku Ambasade Kanade, Belgije, Izraela, NALED-a i institucionalnih partnera, u okviru inicijative za zapošljavanje 1000 žena i Projekta „Društveno- ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije“, dodeljeno je 25 sertifikata, koje je uspešnim polaznicama, uručila potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Posle prve obuke pustovanja, koja je bila organizovana u Sremskoj Mitrovici, vrlo uspešno, osnovano je Udruženje žena „Zlatno runo Sirmijuma“, koje se bavi izradom proizvoda od pustovane vune. Uz veliku podršku lokalne samouprave, Udruženje se, veoma uspešno bavi izradom rukotvorina, zasnovanih na kulturnom nasleđu Srema, kao i cele Srbije, sa ciljem očuvanja tradicije i kulture. Ove godine grupu je činilo šest žena, na čelu sa edukatorom Olgicom Savić, koja je završila obuku pustovanja, uspešno se bavi ovim poslom i član je Etno Mreže. Obuka je trajala četiri nedelje, a polaznice su izrađivale proizvode od vune sa raznim motivima. Posebno izdvajaju, za njih poseban, Solomonov čvor, jedan od prvih motiva koji je pronađen na mozaiku u Carskoj palati Sirmijuma.

– Završni radovi naših polaznica, koji su se ocenjivali su podmetači, lopte, torbe. Kao najbolji, izdvojen je rad Anice Jelenković, koja je za nagradu dobila opremu za pustovanje. Pomenula bih i ostale polaznice, koje su uspešno završile obuku, a to su: Slavica Divljak, Vesna Stanković, Jasminka Drobac, Teodora Geci i Gordana Geci . Događaju u Palati Srbija prisustvovali su ambasadori Izraela i Belgije, kao i zamenik ambasadora Kanade, iskazujući zahvalnost potpredsednici Vlade na posvećenosti, Etno Mreži i na konstantnoj podršci ženama na putu poboljšanja njihovog položaja u društvu. Čestitali su, učesnicama projekta i iskazali zahvalnost na tome što čuvaju kulturnu baštinu i učestvuju u programu ekonomskog osnaživanja – izjavila je Dajana Savićević, predsednica i koordinatorka Udruženja.

U dogovoru gradskog rukovodstva i Udruženja žena „Zlatno runo Sirmijuma“, u planu je izrada proizvoda od pustovane vune, za potrebe gradskog suvenira, protokolarnih i diplomatskih poklona, sa različitim etno motivima i motivima Sirmijuma, koji bi predstavljali naš Grad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *