SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽENO 160 GODINA OD OSNIVANJA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

Kultura

Svečanom akademijom i dodelom godišnjih nagrada danas je obeleženo 160 godina od kada je osnovan prvi i najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište. Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću ovom prilikom uručena je zlatna medalja Srpskog narodnog pozorišta za snažan razvoj i podršku toj kulturnoj instituciji.

– Čast je naći se na ovom mestu i u ovoj ulozi danas. Nemoguće je ne osetiti divljenje i poštovnje zbog svih onih koji su pre 160 godina osnovali SNP— Jovana Đorđevića, Svetozara Miletića, Stevana Branovačkog, Jovana Jovanovića Zmaja, i mnogih drugih koji su učestvovali u tom istorijskom poduhvatu – kazao je predsednik Mirović.

Kako je dodao, moramo se setiti i svih onih koji su bili nosioci i čuvari misije SNP-a, od velikih upravnika Antonija Hadžića i Branislava Nušića do veličanstvenih glumaca Pere Dobrinovića i Dimitrija Ružića.

Prema Mirovićevim rečima, Pokrajinska vlada kao osnivač Srpskog narodnog pozorišta potpuno je svesna svoje uloge i svoje obaveze da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj ovog teatra.

– Tu obavezu, istrajno i dosledno, nastavićemo da ispunjavamo i u budućnosti – istakao je predsednik Mirović i ukazao na važnost svih onih koji danas, uprkos iskušenjima vremena u kom živimo, nose repertoar i čuvaju večni oganj trajanja Srpskog narodnog pozorišta.

Mirović je podsetio da je 2016. godine budžet SNP-a bio 600 miliona dinara, a da je danas 870 miliona, sa znatno uvećanim sredstvima za programske aktivnosti. Pored toga, prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada uložila je i 139 miliona dinara u opremanje i rekonstrukciju SNP-a.

– Da nikada ne zaboravimo ideje vodilje onih koji su, pre 160 godina, osnovali najstariji profesionalni teatar u našem narodu i da, kao i oni, i u umetničkom i u svakom drugom smislu, gledamo i radimo u svom vremenu, ali i ispred svog vremena – naglasio je predsednik Mirović.

– Nema mnogo ustanova kulture koje imaju ovakvu postojanost. Srpsko narodno pozorište nadživelo je i carevine i monarhije, pokazavši time da su umetnost i kultura večne kategorije. SNP je simbol kulture ne samo Vojvodine već i cele Srbije – kazala je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić rekao je da je Srpsko narodno pozorište danas najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini i naš hram, naše svetilište.

Ovom prilikom, dodeljene su i zlatne medalje „Jovan Đorđević“ potpredsedniku Pokrajinske vlade i pokrajinskom sekretaru za zdravstvo prof. dr Zoranu Gojkoviću i pokrajinskom sekretaru za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragani Milošević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *