KONKURS ZA ENERGETSKU EFIKASNOST OTVOREN DO 21.MAJA

Servisne informacije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ovo godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru i da četiri nova zakona u ovoj oblasti predstavljaju bazu daljeg razvoja i energetske tranzicije Srbije.

Mihajlović je podsetila na to da je do 21. maja otvoren poziv za lokalne samouprave da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti, te da je neophodno da smanjimo potrošnju električne energije između 35 i 45 odsto.

Lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva – jedan za kompanije koje će te poslove realizovati, a drugi, u toku jula, za građane kako bi zamenili stolariju, objasnila je ona.

Ove godine je, kako je ukazala, reč o pilot projektu, jer smo tek usvojili zakone, a već sledeće godine očekujemo budžet od najmanje 150 miliona evra samo za zamenu stolarije, uz napomenu da neće biti ograničenja da li živite u stambenoj zgradi ili porodičnoj kući, kao što neće biti ograničenja ni u kvadraturi.

Potpredsednica Vlade osvrnula se i na obnovljive izvore energije, odnosno postavljanje solarnih panela.

Prema njenim rečima, ranije je bila potrebna građevinska dozvola da bi postavili solarne panele na krov, a sada je kroz novi zakon to pojednostavljeno i uprošćena procedura.

Naime, kako je objasnila, potrebno je da napravite projektno-tehničku dokumentaciju i da dobijete rešenje o odobrenju da postavite solarni panel, potom potpisujete ugovor sa lokalnom distribucijom.

Plan nam je da sve bude jasno, kratko i jednostavno. Na ovaj način proizvodite zelenu energiju, kad niste kod kuće ona se čuva za sledeći mesec, čime snižavate svoj račun za električnu energiju, naglasila je Mihajlović.

Ona je potvrdila da procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji iznosi više od 200 milijardi evra, što je ogromno bogatstvo.

U tom kontekstu, Mihajlović je ponovila da nikakav ugovor sa kompanijom „Rio Tinto“ neće biti potpisan dok ne budemo imali sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je reč o litijumu, koji je ruda 21. veka ili nekoj drugoj. Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gde će se desiti rast svuda u Evropi, ukazala je ona.

Takođe, kako je dodala, jadarit je jedinstven mineral u svetu i tehnologija će biti jedinstvena.

Potpredsednica Vlade je, objašnjavajući šta znači istraživačko pravo, istakla da niko nema pravo da uđe na parcelu dok vlasnik ne dozvoli, pri čemu kompanija treba da ispuni brojne kriterijume – da ima projekat i saglasnosti više institucija, dok su istražne bušotine prečnika 10 do 15 centimetara.

Nismo slučajno doneli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivi izvora – hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno smanjujemo i zatvaramo termoelektrane, zaključila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *