DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN HIGIJENE RUKU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Zdravlje

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obeležava Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama – 5. maj, pod sloganom „Sekunde spasavaju živote, operite svoje ruke”. Budući da se ovaj dan obeležava pod posebnim okolnostima borbe sa epidemijom KOVID-19, posebna pažnja usmerena je na centralnu ulogu koju imaju zdravstveni radnici u obezbeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite, čiste nege i higijene ruku u zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava aktivnostima koje se u okviru Kampanje za higijenu ruku kontinuirano sprovode tokom cele godine. U periodu od 5. maja 2020. godine do danas edukovano je više od 1.500 zdravstvenih radnika kroz akreditovane onlajn kurseve posvećene higijeni ruku. Ministarstvo zdravlja je, u jeku pandemije, obezbedilo dovoljne količine kvalitetnih univerzalnih dozatora za sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola u ukupnoj količini 2817 komada, za sve bolnice u Republici Srbiji, čime je postignut standard visokorazvijenih zemalja da pored svakog kreveta u jedinici intenzivne nege bude postavljen dozator. Dodatno je obezbeđeno i preko 14 tona dezinfekcionog sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola, koji je efikasan i protiv koronavirusa, a namenjen profesionalnoj upotrebi u zdravstvenim ustanovama.

Povodom 5. maja 2021. godine zdravstvenim ustanovama će biti distribuirani edukativni posteri koji su namenjeni i zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama deo je Globalne kampanje higijene ruku SZO „Sačuvajte živote – operite svoje ruke” koji se obeležava na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u 182 zemlje sveta i u oko 22.000 zdravstvenih ustanova. Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO „Zdravlje za sve”, jer je to praktičan i na dokazima zasnovan pristup sa pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema.

Kampanju za higijenu ruku sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Udruženjem medicinskih sestara/tehničara i babica Srbije, Udruženjem medicinskih sestara-tehničara Univerzitetskog kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo”, Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *