DECA SREMSKE MITROVICE ZA DECU SA KOSOVA I METOHIJA

Gradske vesti

Tokom Vaskrsa delegacija Sremske Mitrovice posetila je Kosovo i Metohiju, nekoliko srpskih opština Kosovskog Pomoravlja, Opštinu Gračanica i Kosovo Polje. Delegaciju su činili zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Petar Samardžić, narodni poslanika u Skupštini Republike Srbije Tomislav Janković, predsednik Saveta Mesne zajednice „Blok B” Dragan Božić i predstavnici Udruženja Kraljevine Srbije.

Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa Udruženjem Kraljevine Srbije i uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju uputio je konvoj humanitarne pomoći koji se sastojao od preko 2.600 uskršnjih paketića koje su pripremila naša deca iz Sremske Mitrovice za decu Kosova i Metohije.

– U pitanju su paketići sa igračkama, garderobom, školskim priborom, slatkišima gde je svaki paket potpisan podacima mitrovačke dece, imenom i prezimenom, uzrastom, u cilju da se stvore kontakti preko društvenih mreža, kako bi se održao i očuvao taj prijateljski odnos sa decom Kosovskog Pomoravlja, što je odmah imalo efekta. Već istog dana je mitrovačkoj deci pristigao jako veliki broj zahteva za prijateljstvo na fejsbuku i ostalim društvenim mrežama – izjavio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice.

Dodao je da je osim uskršnjih paketa obezbeđeno i preko 1.000 knjiga za biblioteku i Kulturni centar u Gračanici, takođe da je obezbeđena i finansijska i materijalna pomoć u vidu lekova, hrane, garderobe, bele tehnike za najugroženije porodice Kosovskog Pomoravlja koje su lično uručili.

Malo slobodnog vremena iskoristili su za obilazak svetinja na Kosovu i Metohiji, manastira Draganac i manastira Gračanica, gde je drugog dana Vaskrsa prota Branislav Divljak iz Laćarka služio svetu liturgiju.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Janković nije krio veliko zadovoljstvo što je mogao da vaskršnje praznike da provede na Kosovu i Metohiji. Istakao je da su deca iz Srema i Mačve mgla da obraduju svoje vršnjake na Kosovu i Metohiji pripremajući im uskršnje poklone.

– Mi smo podelili 2.600 poklona deci iz Kosovskog Pomoravlja, i u toj akciji samo sa prostora severne Mačve 317 dece, tj. njihovih roditelja se odazvao akciji i pripremili smo poklon pakete za našu decu. Ono što nas posebno raduje jeste da su deca u tim poklonima ostavljali svoje kontakt adrese na društvenim mrežama, kako bi se upoznali i povezali i u nekom skorijem periodu da deca mogu da se upoznaju i putuju jedni kod drugih – naveo je Janković.

Dodao je da su uz podršku dvoje poslanika u Skupštini Srbije sa prostora Kosova i Metohije i uz podršku ljudi iz Srema i Udruženja Adligat iz Beograda uspeli da obezbede više od 1.000 knjiga koje će biti donirane Kulturnom centru Gračanica odnosno biblioteci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.