IZ SRBIJE S LJUBAVLJU

Reportaže

Prijem dobrodošlice za predstavnike udruženja i projektnog tima ,,Iz Srbije s ljubavlju“ i eminentne stručnjake iz oblasti gastro-industrije i turizmologije iz Ruske Federacije, upriličen je u Pokrajinskoj vladi, a domaćini su bili pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Projekat „Iz Srbije s ljubavlju“ definisan je početkom tekuće godine i objedinjuje tradiciju, kulturu, istoriju i bogatstvo ukusa Republike Srbije, kao i AP Vojvodine i njenih osobenosti, te pruža novu percepciju svih navedenih aspekata naše zemlje, a prevashodno iz perspektive stranog turiste. Inicijativa je potekla iz potrebe da se raznovrsnost i bogatstvo kulture, nasleđa, gastronomije i vinarstva Srbije i AP Vojvodine što bolje predstave i definišu kao jedinstven turistički brend.

Učesnici projekta su inicijatori organizovanja turističkih poseta našoj zemlji, kako većih grupa, pri čemu se očekuje poseta tri veće grupe do kraja godine, uključujući i onu koja trenutno boravi u Vojvodini, tako i manjih grupa iz Rusije koje dolaze u intervalima od po tri nedelje.

Sekretar Ivanišević je ovom prilikom pohvalio sam koncept i inicijativu organizacionog srpsko-ruskog tima ,,Iz Srbije s ljubavlju“, jer projekat nosi simboliku ,,povratka u normalan život“.

,,Poseta turista i stručnjaka iz Ruske Federacije u uslovima pandemije svakako je veoma značajan početak razvoja odnosa u oblasti turizma između dveju zemalja. Smatram da ova grupa koja je već proputovala svet može da posvedoči o kvalitetu srpskih vina, što jeste pravi put ka kreiranju brenda naše zemlje, jer time gradimo posebnu sliku o autohtonim sortama na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je Ivanišević, dodavši da se na ovaj način može govoriti i o izvozu velikih količina kvalitetnog vina i drugih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

On je naveo da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prepoznao i podržao ovaj projekat, te da će nastojati da se zajednički realizuju sve aktivnosti sa projektnim timom, kako bi što više ruskih turista posetilo našu zemlju i iskusilo njena bogatstva.

Projekat objedinjuje vinske ture i obilaske seoskih domaćinstava, vinarija, ugostiteljskih, ali i verskih, te kulturno-istorijskih objekata i lokacija od istorijske vrednosti, a kroz autorske, turističke rute, bazirane na aspektima enologije i specijalizovane gastronomije. Ovi posetioci su u prilici da iskuse specifična gastronomska putovanja, počev od master kurseva vina, degustacija hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, tzv. slepe degustacije, pravljenja ličnih vinskih kupaža, a sve u duhu tradicije i multikulturalnog, multietničkog duha našeg podneblja.

Pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević istakla je da je jedna poseta Republici Srbiji i AP Vojvodini malo vremena da se sagledaju svi potencijali, kulturno-istorijsko nasleđe i sve osobenosti pojedinih krajeva naše zemlje, te da je neophodno posvetiti posebnu pažnju verskim i istorijskim objektima.

Miloševićeva je takođe dodala da je veoma važan i umetnički aspekt saradnje dveju zemalja, poput razmene studenata i umetnika, dok će Sekretarijat za kulturu uputiti i preporuku za najznačajnije festivale i kulturno-umetničke manifestacije koje svakako zavređuju pažnju stranog turiste.

Udruženje ,,Iz Srbije s ljubavlju“ i njegov stručni projektni tim sagledavaju sva iskustva turista koji posećuju Srbiju, trudeći se da uključe sve pojedinosti u svoje ture i aranžmane, shodno interesovanjima posetilaca, a kako bi formirali i podigli svest turista iz Rusije, i sam koncept brenda Srbije kao turističkog i gastronomskog tržišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *